Dragan Stanković: Popisom nepokretnosti do ubrzanog razvoja lokalnih zajednica

Interview

Kada se popiše sva imovina tačno će se znati koliko ima registrovanih nepokretnosti sa adekvatnim logističkim podacima. Utvrđena vrijednost nepokretnosti omogućava vlasnicima da na pravi način u punom obimu raspolažu sa svojom nepokretnošću, znajući na koji način se podiže ili umanjuje ta vrijednost u odnosu na susjedne nepokretnosti

razgovarala SVJETLANA IVANOVIĆ

Dugoročni cilj za Republiku Srpsku je da se pomogne ekonomski razvoj i dobro upravljanje putem ažuriranih, ispravnih i pouzdanih podataka i upisa o nepokretnostima. Postojanje više evidencija na nepokretnostima i neažurnost stvorila je potrebu za uvođenje nove jedinstvene evidencije nepokretnosti i prava na njima, koja bi obuhvatila i prostornu i pravnu komponentu. Unapređenjem zemljišne administracije dobiće se mnoštvo pogodnosti, a jedna od njih je procjena vrijednosti nepokretnosti.

RUGIPP radi na implementaciji Pilot projekta procjene vrijednosti nepokretnosti. Kakav je to projekat i koji je krajnji cilj?
– RUGIPP zajedno sa CILAP projektom od 2013. godine radi na izgradnji kapaciteta za unapređenje zemljišne administracije i procedura u Bosni i Hercegovini. Jedna od komponenti CILAP projekta je i procjena vrijednosti nepokretnosti. Radi se o značajnom projektu za sve građane i jedinice lokalne samouprave jer ćemo ovim popisom dobiti tačan broj nepokretnosti i njihovu vrijednost što će načelnicima opština i gradonačelnicima omogućiti da planiraju budući privredni razvoj jedinica lokalne samouprave. Kada se popiše sva imovina, tačno će se znati koliko ima registrovanih nepokretnosti sa adekvatnim logističkim podacima. Utvrđena vrijednost nepokretnosti omogućava vlasnicima da na pravi način u punom obimu raspolažu sa svojom nepokretnošću znajući na koji način se podiže ili umanjuje ta vrijednost u odnosu na susjedne nepokretnosti. U toku je intenzivna obuka naših kadrova, angažovani su stručnjaci iz Holandije kroz „Spatial II“ projekat, održavaju se redovne radionice sa geodetskim upravama Slovenije i Švedske, a sve iz domena masovne procjene vrijednosti nepokretnosti.

Cilj RUGIPP-a je, da kada se stvore uslovi, popiše sve nepokretnosti u Republici Srpskoj da bi se formirao sveobuhvatan registar nepokretnosti, kao osnova za procjenu vrijednosti

Realizacija projekta krenula je iz Banjaluke pilot – projektom. Šta je pokazao popis?
– Zahvaljujući pilot-projektu u Banjaluci utvrđeno je da samo u obuhvatu pilot područja ima oko 6.000 neregistrovanih nepokretnosti. Uporedo sa aktivnostima koje se rade na obuhvatu pilot područja, nastavlja se popis nepokretnosti za ostatak Banjaluke. Iskustvo Banjaluke pokazalo nam je i koliko je bitan uspostavljeni adresni registar u efikasnom popisu nepokretnosti na terenu. Sa završetkom popisa centra grada, odnosno dijelova dvije katastarske opštine Banjaluka 6 i Banjaluka 7, izvršena je kontrola i preklapanje podataka iz katastra, podataka prikupljenih na terenu i podataka iz Fiskalnog registra nepokretnosti. Gradu su dostavljeni spiskovi sa identifikovanim razlikama, te se izrazito uspješna saradnja nastavlja, a potpisan je i aneks sporazuma koji obuhvata još jednu katastarsku opštinu – Banjaluku 5. U narednom periodu očekujemo izlazak timova na teren u cilju popisa i te katastarske opštine.

Nakon Banjaluke, popis je nastavljen u Laktašima?
– Po potpisanom sporazumu RUGIPP-a i Opštine Laktaši, početkom marta ove godine, otpočeo je popis za katastarsku opštinu Jakupovci. Popis i kontrola trajali su mjesec dana, te je po završetku identifikovano blizu 400 nepokretnosti koje se ne nalaze u Fiskalnom registru. Uz saradnju sa Opštinom Laktaši trenutno se radi na popisu centra Laktaša, a u planu su još dvije katastarske opštine, Laktaši Riječani i Veliko Blaško. Popis teče planiranom dinamikom.

Uporedo sa popisom, radna grupa intenzivno radi na izradi modela za procjenu vrijednosti nepokretnosti za stanove koji se nalaze u obuhvatu Pilot područja

Koji su dalji planovi?
– Slijedi popis u Gradišci. Pilot projekat izazvao je veliko interesovanje stanovništva i lokalnih zajednica, tako da pored navedenih Banjaluke, Laktaša i Gradiške imamo i pozive iz drugih opština, kao naprimjer opština Milići. Napominjem da se sve ove aktivnosti sprovode u saradnji sa Ministarstvom finansija Republike Srpske, Poreskom upravom Republike Srpske i nadležnim opštinama i gradovima. Uporedo sa ovim poslovima, radna grupa intenzivno radi na izradi modela za procjenu vrijednosti nepokretnosti za stanove koji se nalaze u obuhvatu Pilot područja, što je i krajnji cilj. U toku je i izrada studije izvodljivosti, za koju su angažovani profesori Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Banjaluci. Cilj RUGIPP-a je, da kada se stvore uslovi, popiše sve nepokretnosti u cijeloj Republici Srpskoj da bi se formirao sveobuhvatan registar nepokretnosti, kao osnova za procjenu vrijednosti nepokretnosti.