Zakerberg za nekoliko sati izgubio 7 milijardi dolara

Milioneri

Akcije Facebooka imale su težak početak nedjelje. Akcije tehnološkog diva pale su juče za 5% u najvećem dnevnom gubitku od novembra. Do pada akcija je došlo nakon najgoreg i najdužeg pada društvenih mreža Facebook i Instagram od 2008.godine

Kompanija je bila i pod dodatnim pritiskom nakon što je uzbunjivač Frances Haugen otkrila svoj identitet tokom vikenda uoči svjedočenja u Senatu u utorak. Govoreći za “60 minuta”, Haugen je optužila Facebook da “daje prednost vlastitom profitu javnoj sigurnosti”.

Direktorica za investicije Laffer Tengler Nancy Tengler rekla je u ponedjeljak da postoji nekoliko razloga zbog kojih bi ulagači trebali biti zabrinuti.

“Opisao bih sebe kao nevoljnog dioničara”, rekao je Tengler za CNBC -ov “Trading Nation”. “Zabrinuti smo zbog pitanja upravljanja i upravljačkog tima koji se u najboljem slučaju čini ciničnim, samozadovoljan i bez kontakta, a zatim i odrešenih regulatornih pitanja.”

Zastupnici su Facebook pod lupom zbog dezinformacija i lažnih informacija na društvenoj mreži. Pododbor Senata za trgovinu o zaštiti potrošača pozvao je u četvrtak kompaniju da potpuno odustane od planova za ponudu verzije Instagrama namijenjene djeci.

Dionice Facebooka pale su za oko 15,5% u odnosu na najveće vrijednosti, ali će se pravi efekti onoga što se dogodilo tokom do sada nezabilježenih šest sati bez Facebook-a tek vidjeti u narednom periodu.

Nakon potpunog kolapsa Facebookа i njegovih servisa koji nisu radili čitavih šest sati širom svijeta, iz te kompanije stiglo i zvanično saopštenje šta je uzrok pada sistema.

Naime, rano jutros oglasila se uprava te društvene mreže koja za pad Facebook-a, WhatsApp-a i Instagrama okrivljuje “veliki prekid u promenama konfiguracije rutera koji koordiniraju mrežni saobraćaj između njegovih centara podataka”.