Ingvar Kamprad, najskromniji je milijarder

Vlasnik švedskog diva namještaja IKEA, težak 55 milijardi dolara, osim što je u Zagrebu otvorio svoju prvu robnu kuću u ex-YU na 38.000 kvadrata i sa 9.500 artikala, veću od one u Gracu i Budimpešti, započeo je još jednu nadomak Beograda

Veličina i upadljive boje prodavnica Ikea (Ingvar Kamprad Elmtaryd Agunnaryd), jednog od najvećih svjetskih koncerna, potpuno su u suprotnosti sa ličnošću njenog osnivača Ingvara Kamprada (90) koji, po mnogo čemu, živi skromno; preci su mu češki Nijemci. Iako mu se bogatstvo mjeri na čak 55 milijardi dolara, a godišnji promet oko 30 milijardi dolara, izbjegava skupe automobile i sve statusne simbole. A, samo glavna Ikeina prodavnica u Stokholmu, najveća u lancu od 350 maloprodajnih objekata, toliko je velika da smjesti 10 fudbalskih terena. Ni ostale nisu mnogo manje.

Posao s namještajem se pokazao kao toliko dobar izbor da je brzo, već 1950. sve ostale proizvode uklonio iz prodajnog kataloga. Prvi prodajni prostor, zbog velikog interesovanja, otvara već 1953. u gradu Almhult, ali dvije godine kasnije nailazi na bojkot proizvođača namještaja zbog preniskih cijena. Tada kreće sam u proizvodnju, otkad Ikea počinje vrtoglavo da raste i danas je to carstvo u kome se svakih 10 sekundi proda jedna polica za knjige, proizvede namještaja kojim bi se napunilo 9000 olimpijskih bazena. Nezvanično, robne kuće Ikea godišnje posjeti preko 650 miliona ljudi.

Posao bi uvijek trebao za sve biti zabavan. Svi imamo samo jedan život. Trećina života je posao. Bez želje i zabave posao postane pakao – Kampard

O prodaji namještaja zapravo sanjao je još kao dječak koji je biznis započeo otvaranjem šupe od dva kvadrata. U Stokholmu bi kupovao šibice na veliko i prodavao ih po fer cijeni na malo, uz dobar profit. Zaradu je reinvestirao u prodaju ribe, sjemenki, ukrasa za jelke, olovke, a zatim nastavio da širi poslove na ostalu robu, poput novčanika, satova, nakita i čarapa. Pošto je prerastao da mušterije obilazi pojedinačno na biciklu i tako im nudi robu, posao pretvara u improvizovani rad poštom: zapošljava lokalni kombi koji prevozi mlijeko. Zatim je, sa 17 godina osnovao firmu s ulogom od nagrade koju je dobio od oca za završenu srednju školu i danas drži petinu svjetske proizvodnje namještaja. IKEA je akronim od njegovog imena i prezimena (IK), porodične farme Elmtarjad i rodnog sela Agunarod, u kome je odrastao. Firma je prvobitno prodavala sve i svašta, a tek nakon osam godina koncentrisala se na proizvodnju i prodaju namještaja; 1947. otvorena je prva Ikea prodavnica.

Tokom 70 godina poslovanja Ingvar nikad nije bio kreditno zadužen

Iza ovakvog uspjeha stoji činjenica da Ikea proizvodi stilski prepoznatljiv namještaj, uvijek moderan, s inteligentnim i praktičnim rješenjima, ali pristupačan po cijenama. Još 50-tih Ikea je prva počela da proizvodi namještaj u dijelovima, pakovan u plitke kutije radi lakšeg transporta, a kupci su ih sami montirali, što je bilo znatno jeftinije. Njegov salon je, za razliku od drugih, tada omogućio ljudima da namještaj dodirnu i osjete, kako bi bili sigurni u kvalitet.

– Samoposluživanje u prodavnici i lakoća sklapanja nameštaja nisu samo kontrola troškova, već i prilika za osjećaj samozadovoljstva. Uvijek je zabavno. Posao bi uvijek trebao za sve biti zabavan. Svi imamo samo jedan život. Trećina života je posao. Bez želje i zabave posao postane pakao.

U 71 godini postojanja 350 Ikeinih prodavnica otvoreno je u više od 40 zemalja, prodaju 9.500 artikala i imaju više od 130.000 zaposlenih.

Najveće tržište Ikee je Njemačka, sa 43 robne kuće dok u Češkoj ima samo dvije ali koje godišnje ostvare promet od 300 miliona eura, kao svi ostali zajedno

Zbog pristupačnih cijena i praktičnog dizajna bojazan za neuspjeh ne postoji, pa je stoga konačno 2014. otvorio prvu robnu kuću na ex Yu prostoru, u Zagrebu (novu je započeo nadomak Beograda). Najveće tržište ovog koncerna je Njemačka, gdje ima 43 robne kuće dok su u Češkoj samo dvije, ali u njima godišnje ostvari promet od 300 miliona eura, polovinu onog što postignu ostali prodavači zajedno. No, i dalje najviše voli kafu i ćufte iz restorana u trgovinama Ikee, u nabavku odlazi pred zatvaranje trgovina kad su cijene niže, leti isključivo ekonomskom klasom, iako ima dovoljno za privatnu flotu.

Kada neko na računu ima ne milione – nego milijarde, teško je procijeniti šta je škrtarenje, a šta razbacivanje. Kamprad je još od 1976. živio u Lozani, pored Ženevskog jezera (zbog plaćanja niskog poreza od samo 200.000 franaka), ali nakon što mu je supruga preminula, vratio se u Švedsku; na farmu na kojoj je odrastao. Penzionisao se 1986. pa je od tada samo viši savjetnik kompanije koji i dalje neumorno radi na svom brendu. Jednom ga u Švajcarskoj nisu pustili na dodjelu nagrada najuspješnijim privrednicima, jer su ga vidjeli kako pred zgradu gdje su nagrade uručivane izlazi iz gradskog autobusa. Upravo takvim načinom života i razmišljanja Kamprad odavno ima titulu atipičnog milijardera. A često naglasi da su i svi njegovi zaposleni skromni ljudi, koji iskoriste papir za pisanje s obje strane.

OTVARANJE PRVE IKEE U HRVATSKOJ 21. AVGUSTA

Glavno pravilo rada u Ikei je, u stvari, odanost pa zato malo toga se zvanično i zna. Poput stvaranja same organizacione strukture Ikea grupe od različitih holding kompanija koje rukovode franšizom, proizvodnjom i distribucijom. Čak ima investicionu bankarsku granu.

Slug: IKEA17 STOCKHOLM, Sweden... Ingvar Kamprad, the 81-year-old Swede who founded IKEA in 1943. IKEA now has 267 stores in 36 countries including 33 in the United States. (Photo courtesy of IKEA)USTOLIČEN
Poslovnim carstvom koje vrijedi milijarde, upravlja sjedeći preko 30 godina u istoj stolici japanskog dizajna ali ne vidi razlog zbog kojeg bi je zamijenio novom.
– Imam je 32 godine. Moja žena je smatrala da bi trebao nabaviti novu jer se u međuvremenu materijal zaprljao. Ali, tehnički je jednako dobra kao nova.

IKEA ZA GINISA
– Ikano Grupa osnovana je 1988. kao mali dio Ikea grupe, ali je za samo osam mjeseci 2013. ostvarila prihod od 28,5 milijardi eura. Ikano drži četiri Ikea prodavnice u jugoistočnoj Aziji, imovinu vrijednu 2,2 milijarde dolara, osiguravajuću kompaniju i posao sa kreditnim karticama kroz koji je u transakcijama 2012. prošlo 6,7 milijardi dolara.
– Četiri Ikeina prodajna objekta u Maleziji, Singapuru i Tajlandu godišnje privuku 17,4 miliona posjetilaca, a 2012. su ostvarili prihod od 401 milion eura.
– Ikea grupu čine Ingka holding, vlasnik većine Ikeinih prodavnica, i Inter Ikea grupa, zadužena za koncepciju brenda i izdavanje franšiza. Ta dva dijela Ikea grupe vrijede oko 47 milijardi dolara, što Kamprada čini sedmim milijarderom svijeta.
– Ikea je najveći klijent Ikanovog posla sa kreditnim karticama, a ukupno je registrovano 15 miliona aktivnih korisnika.
– Kompaniju sada zajednički vode tri Kampardova sina, jer Ingvar ne želi da iko ima potpunu kontrolu. Osim po 33,3 odsto u Ikano grupi.
– Prosječna veličina Ikeinih prodavnica je 300.000 kvadrata, što je ekvivalent 42 fudbalska terena.

(The Prestige)