U Španiji će mladima plaćati 250 eura mjesečno da prestanu da žive s roditeljima

Living

Mladi u Španiji trebalo bi da dobijaju novac kako bi se iselili iz roditeljskog doma i kako bi mogli negdje drugo da plaćaju rentu, rekao je premijer vlade Španije Pedro Sančez.

Sančez vodi ovu vladu u kojoj je ljevičarska koalicija, a predložio je da mjesečno 250 eura bude uplaćivano mladima između 18 i 35 godina koji zarađuju manje od 23,725 eura godišnje, kako bi im se pomoglo u plaćanju rente za stan.

Drugi predlozi takođe uključuju i ograničavanje visine rente za one stanodavce koji poseduju više nekretnina, a sve kako bi se ranjivim porodicama i mladima pomoglo da plate rentu u velikim gradovima.

“Trebaju nam kohezivni i održivi gradovi koji su čisti i pogodni za emancipaciju mladih”, rekao je Sančez na prvom Španskom forumu urbanizacije, konferenciji o stanovima koju je organizovalo ministarstvo transporta, mobilnosti i urbanizacije.

Nekretnine u Španiji su poznate po visokoj cijeni, te je sve više mladih prinuđeno da živi sa roditeljima jer su rente preskupe, plate niske, a stopa nezaposlenosti visoka. U prosjeku, ljudi u Španiji roditeljski dom napuštaju sa 30 godina, a u EU je taj prosjek 26.4 godine.

Ovaj zakon predložen je u vrijeme kada se Evropljani suočavaju sa sve većom krizom, od Londona do Berlina. Ovog mjeseca, Berlin je izglasao da će oduzeti stanove vlasnicima koji imaju mnoštvo nekretnina kako bi se izborili sa sve višim rentama, što je potez koji bi mogao i do 240,000 stanova vratiti u ruke države.

Ovaj zakon koji Sančez predlaže će tek biti objavljen, i tek tada će se o njemu izjasniti predstavnici u parlamentu, čije bi odobravanje ovaj zakon stavilo na snagu.