Morgan Čejs prva banka u metaverzumu

Living

J.P. Morgan Čejs je prva banka koja će investirati u razvoj svog poslovanja u jednom metaverzumu. Za te potrebe odabrala je Decentralend koji je u vlasništvu istoimene fondacije i koji prodaje imanja i nekretnine za kriptovalute.

Prema pisanju Volstrit žurnala, pomenuta banka je prva institucija ove vrste koja će pristupiti novom tržištu, na kojem se, prema smjelim procjenama, može zaraditi i do bilion dolara godišnje.

Ona će u Decentralendu kreirati tzv. Oniks laundž, nešto poput velikog poslovnog distrikta. Naziv je pozajmljen od Morgan Čejsovovog sistema za plaćanje kreiranog na blokčejnu.

U izvještaju banke stoji da metaverzumi nude brojne mogućnosti za zaradu, počev od kupovine zemljišta i nekretnina i kasnije preprodaje istih po višim cijenama, preko reklama, pa sve do prodaje robe i pružanja raznovrsnih usluga. Kako bi pokazali koliki potencijal nudi ovo relativno novo tržište, objavili su da je između juna i decembra prošle godine cijena zemljišta u pomenutim digitalnim svjetovima duplirana – sa prosječnih 6.000 dolara porasla je na 12.000.

To su primjetile i ostale velike kompanije pa sve više njih, poput Prajsvoterhaus Kupersa, Volmarta, Najka, Gepa, Adidasa i drugih, kupuje posjede u metaverzumima, sa ciljem da među prvima kroči u ove poslovne vode.