Rekordan pad turske lire posle smjene čelnika centralne banke

Valuta

Turska lira dostigla je rekordno nizak nivo preko noći nakon što je predsjednik Redžep Tajip Erdogan naredio novu smjenu nadležnih u Centralnoj banci ove zemlje.

U kasnonoćnom dekretu objavljenom nekoliko sati nakon što se sastao sa Sahapom Kavdžiogluom, guvernerom turske centralne banke, Erdogan je smijenio dva zamjenika guvernera. Jedan od njih, Ugur Namik Kučuk, bio je jedini član sedmočlanog odbora banke za monetarnu politiku koji se usprotivio smanjenju kamatnih stopa koje je šokiralo međunarodne investitore prošlog mjeseca.

„On je bio taj koji je glasao protiv odluke o smanjenju kamatnih stopa, tako da je šteta za njega i za zemlju“, rekao je jedan istanbulski bankar, a prenio Financial Times.

Erdogan, koji vlada Turskom skoro dvije decenije, posljednjih godina je stekao kontrolu bez presedana nad nominalno nezavisnom centralnom bankom, nakon što je preduzeo korake za konsolidaciju sopstvenih ovlašćenja. Predsjednik, protivnik visokih kamatnih stopa, sukobio se sa nizom guvernera dok se trudio da odredi prioritete visokog rasta po svaku cijenu — uključujući nagli porast inflacije. Turski predsjednik je od sredine 2019. tri puta smijenio šefa centralne banke, kao i brojne druge zvaničnike.

Tokom noći, lira, koja je već bila pod pritiskom zbog snažnog američkog dolara i zabrinutosti investitora u pogledu ekonomske i spoljne politike Turske, pala je na rekordno nizak nivo od 9,19 prema dolaru, što je gubitak od jedan odsto tog dana, a do sada je oslabila za oko 19 odsto tokom ove godine.

Lira se našla pod pritiskom prošle nedjelje nakon što je Rojters izvijestio da je Erdogan izgubio vjeru u Kavčioglua, koji je imenovan za guvernera centralne banke u martu, iako je prošlog mjeseca smanjio referentnu stopu na 18 procenata u vrijeme kada je godišnja inflacija dosezala čak 19 odsto.

Analitičar Tač kapital marketsa Pjotr Matis predviđa da će doći do daljeg smanjenja kamatnih stopa, što će prouzrokovati dalji pad lire i podstaći inflaciju.

„Ako bi lira bila značajno precijenjena, smanjenje kamatnih stopa bila bi opravdana strategija. Međutim, to nije slučaj. U trenutku kada su globalne robne cijene visoke i postoji mogućnost da dodatno porastu, Turskoj je potrebna stabilna ili čak jača valuta“, rekao je Matis a prenose svjetski mediji.

Mnogi strani investitori već su povukli svoj novac iz Turske reagujući na ono što smatraju nekonvencionalnim i nepredvidivim vođenjem politike.

Analitičari predviđaju da će se uticaj pada valute osjetiti uglavnom na unutrašnjem planu u vidu većih troškova energije u zemlji koja uvozi skoro svu naftu i gas koje koristi. To direktno utiče na podsticanje inflacije, što je postalo politička poteškoća za predsjednika Erdogana, s obzirom na duboko nezadovoljstvo javnosti zbog sve većih troškova hrane i drugih osnovnih dobara.