Euro oslabio prema dolaru, u fokusu političke neizvjesnosti

Valuta

Euro je u utorak oslabio prema dolaru na međunarodnim deviznim tržištima, u opreznom trgovanju zbog niza najnovijih neizvjesnosti na evropskoj političkoj sceni povezanih s Italijom, Grčkom i Velikom Britanijom

U takvom svijetlu  euro je skliznuo jutros oko 0,25 posto prema dolaru, na 1,1135 dolara. Dolarov indeks, koji mjeri vrijednost američke prema drugih šest najznačajnijih svjetskih valuta, ojačao je, pak, blagih 0,2 posto.

Među ključnim razlozima takvih kretanja kursa  eura, po riječima analitičara, nove su naznake da bi se u Italiji izbori mogli održati već u septembru. Euro su pritisnuli i podaci o slaboj inflaciji u Španiji i jednoj njemačkoj saveznoj državi, a njegovom slabljenju pomogle su i poruke predsjednika Evropske cwentralne banke (ECB) Marija Draghija iz jučerašnjeg istupa, koje pokazuju ustrajnost na daljim podsticajima za ekonomiju

Jen je jutros ojačao oko 0,3 posto prema dolaru i oko 0,6 posto prema euru.

S druge strane, britanska funta ponovo se našla pod pritiskom, nakon kratkog predaha u ponedjeljak kada londonska tržišta nisu radila zbog praznika. U fokusu ulagača bile su najnovije ankete koje pokazuju da se prednost konzervativaca premijerke Therese May pred opozicionim laburistima smanjila na 5-6 postotnih bodova.

Nakon blage stabilizacije u ponedjeljak, funta je jutros skliznula svega 0,1 posto prema dolaru, na 1,2831 dolara, i drži se iznad najnižih nivoa u tri nedjelje, od 1,2775 dolara, na koje se u jednom trenutku spustila u petak.

Ulagači prate i situaciju u Grčkoj ponajprije vezano za otplatu dugova koji uskoro stižu na naplatu toj članici eurozone.