Nestvarna kvartalna dobit Saudi Aramca

Finansije

Saudi Aramco, najveća svjetska naftna kompanija, saopštila je u nedjelju da se njena dobit u trećem kvartalu gotovo utrostručila u poređenju s istim periodom godinu dana ranije, budući da se potražnja za gorivom oporavlja od pandemije, a cijene rastu.

Aramco, nacionalna naftna kompanija Saudijske Arabije, navela je da je neto prihod iznosio 30,4 milijarde dolara za period od jula do septembra, u odnosu na 11,8 milijardi dolara prije godinu dana kada je potražnja za naftom, ali i cijene, pale.

Ogromna dobit uveliko je odraz brzog rasta cijena nafte. U saopštenju Aramca nijesu navedeni puni finansijski detalji, ali je vjerovatno da je za svoju naftu u kvartalu u prosjeku primao oko 70 dolara po barelu u poređenju s 43,60 dolara po barelu u istom periodu 2020.

Saudijska Arabija i druge zemlje koje proizvode naftu naglo su smanjile proizvodnju kao odgovor na pad potražnje jer je pandemija usporila vožnju, avio-promet i druge aktivnosti. Sada te zemlje povećavaju proizvodnju, ali tempom koji je frustrirajuće spor po mišljenju nekih kritičara, uključujući Bajdenovu administraciju.