Sjajni rezultati za englesko-australijskog rudarskog giganta

Finansije

Neto profit je u prvih šest meseci 2017. skočio na 3,31 milijardu dolara, u odnosu na 1,71 milijardu dolara iz istog perioda prošle godine, prenosi agencija Frans pres.

Neto dobit anglo-australijskog rudarskog giganta Rio Tinta uvećana je za 93 odsto u prvih šest mjeseci ove godine, zahvaljujući skoku cijena rude gvožđa

Istovremeno, dobit kompanije iz osnovne djelatnosti je porasla za 152 odsto na 3,94 milijarde dolara.

„Ovo su odlični rezultati. Danas najavljujemo i potpuni povraćaj tri milijarde dolara gotovine akcionarima za prvo polugodište“, navodi se u saopštenju generalnog direktora kompanije Žan-Sebastjena Žaka.

Kao što su prognozirali analitičari, Rio Tinto će investitorima isplatiti privremenu dividendu u iznosu od 1,1 dolara po akciji u odnosu na 45 centi iz istog perioda prošle godine, čime će ukupan iznos isplaćen akcionarima dostići dvije milijarde dolara, što je rekord za tu kompaniju.

Rudarski gigant je, takođe, saopštio da će potrošiti još jednu milijardu dolara na otkup sopstvenih akcija na Londonskoj berzi do kraja ove godine.

Rio Tinto računa i na dodatna sredstva od prodaje većine svojih rudnika uglja u Australiji kineskoj kompaniji Jankoal za 2,45 milijardi dolara, navodi AFP