FED najavio ubrzano napuštanje pandemijskog programa

Banke

Američka centralna banka (FED) razmotriće narednih nedjelja da li će da prekine otkup obveznica nekoliko mjeseci ranije nego što se očekivalo, najavio je predsjednik FED Džerom Pauel (Jerome Powell). On je ukazao na snažnu ekonomiju i visoku inflaciju za koju se očekuje da će potrajati do sredine 2022. godine.

Pauel je zaoštrio retoriku, što je uglavnom iznenadilo analitičare, uz zapažanje da će ekonomski rizik od pojavljivanja nove varijante Covid-19 biti bolje shvaćen posle sastanka FED 14. i 15. decembra. On je ocijenio da će rizik svakako biti manji nego u proleće 2020. godine kada je počela pandemija, prenosi Reuters.

„Od posljednjeg sastanka, vidjeli smo u osnovi povišene inflatorne pritiske, vidjeli smo veoma snažne podatke o tržištu rada bez ikakvog poboljšanja ponude radne snage, a takođe smo vidjeli jake podatke o potrošnji“, naveo je Pauel u obraćanju Bankarskom odboru Senata.

Prema njegovim riječima, očekuje se da će visoka inflacija, koja sada dva i više puta premašuje cilj od dva odsto godišnje i koju je FED opisivao kao „prolaznu“ oslabiti tek u drugoj polovini iduće godine. Imajući u vidu dugo trajanje inflacije Pauel je ocijenio da je dobar trenutak da se povuče riječ „prolazna“, prenosi Biznis.rs.

FED je prošlog mjeseca počeo da smanjuje otkup državnih obveznica i hipotekarnih hartija od vrijednosti sa 120 milijardi dolara mjesečno kako bi okončao smanjenje do sredine 2022. godine. Program je uveden početkom 2020. godine kako bi pomogao u održavanju ekonomije tokom pandemije.

Pauel je nagovestio da će na idućem sastanku za nekoliko nedjelja FED razmotriti ubrzanje tog smanjenja za nekoliko mjeseci.

Drugi zvaničnici FED takođe su se posljednjih nedjelja zalagali za okončanje otkupa imovine na proljeće, kako bi se omogućilo ranije povećanje kamatnih stopa u cilju obuzdavanja inflacije.