Globalna inflacija ubrzala posljednjih mjeseci uz rast potrošnje i nestašicu robe

Svijet

Globalna inflacija se intenzivirala posljednjih mjeseci uz rast potrošnje, visoke cijene energije, nestašicu robe i poteškoće u lancu snabdijevanja, objavio je u utorak Fitch Ratings, prenosi Anadolu Agency (AA).

Godišnje stope inflacije u mnogim od najvećih svjetskih ekonomija porasle su najviše u posljednjih nekoliko decenija, navodi se u saopćenju agencije Fitch Ratings.

“Sjedinjene Američke Države se izdvajaju među glavnim razvijenim ekonomijama, sa većim porastom potrošnje trajnih proizvoda, većim rastom cijena osnovne potrošačke robe i jasnijim signalima porasta usluga“, dodaje se.

Potrošačka inflacija u SAD-u je u novembru dostigla 6,8 posto na godišnjem nivou, što je najveći godišnji porast u 39 godina.

Eurozona je takođe sa 4,9 posto zabilježila najvišu stopu inflacije od osnivanja, pri čemu je inflacija u Njemačkoj porasla na 5,2 posto, što je najviše u 29 godina.

Tržišta u razvoju takođe su zabilježila vrlo visok porast inflacije posljednjih mjeseci, dok je inflacija, općenito, ostala niska u velikim azijskim ekonomijama, navodi Fitch Ratings.