Mask tvrdi da će platiti više poreza od bilo kojeg Amerikanca u istoriji

Milioneri

“Kada bi otvorili oči na dvije sekunde, shvatili biste da ću ove godine platiti više poreza od bilo kojeg Amerikanca u istoriji”, napisao je na Twitteru direktor Tesle Elon Musk kao odgovor demokratskoj senatorki Elizabet Voren iz, koja zagovara porez na bogatstvo.

“Promijenimo namješteni poreski zakon tako da će “Osoba godine” zapravo plaćati poreze, napisao je Warren na Twitteru.

Tvrdnje da Musk ne plaća mnogo poreza nisu neutemeljene. Istraga ProPublica iz 2018. otkrila je da Musk, u to vrijeme druga najbogatija osoba na svijetu, te godine nije platio ništa u saveznom porezu na dohodak. Plaćao je manje od 70.000 dolara poreza u 2015. i 2017. Izvršni direktor SpaceXa i Tesle sada je najbogatija osoba na svijetu s neto vrijednošću od 251 milijardu dolara, prema Bloombergovom indeksu milijardera. Trenutno ne prima platu, već posjeduje samo dionice.

Musk je prodao veliki broj dionica Tesle otkako je prošlog mjeseca na Twitteru objavio da će se riješiti 10% svojih dionica.

Od oktobra je prodao gotovo 13 milijardi dolara Teslinih dionica koje će biti oporezovane. Musk će morati da plati najmanje 7,6 milijardi dolara poreza za 2021. godinu, navodi CNN. Taj bi broj mogao dostići i 15 milijardi dolara, u zavisnosti od toga koliko više dionica proda.

Izvor: Fortune