Meksiko će prestati da izvozi naftu 2023.

Svijet

Meksiko planira da prekine izvoz sirove nafte 2023. godine u okviru strategije vlade predsjednika Andresa Manuela Lopeza Obradora da se na domaćem tržištu goriva postigne samodovoljnost s domaćom ponudom.

Kompanija Petroleos Meksikanos, državni proizvođač nafte poznat kao Pemeks, smanjiće izvoz sirove nafte na 435.000 barela dnevno 2022, prije postepenog ukidanja prodaje klijentima u inostranstvu naredne godine, rekao je izvršni direktor Oktavio Romero na konferenciji za novinare u Meksiko Sitiju, prenosi “Blumberg”.

Ovaj potez je dio napora Lopeza Obradora da poveća domaću proizvodnju goriva umjesto da Meksiko svoju naftu šalje u inostranstvo i da uvozi skupe rafinisane proizvode, poput benzina i dizela. Meksiko trenutno kupuje od rafinerija u SAD-u većinu goriva koje troši.

Ako se ostvari, Pemeksovo obećanje će označiti povlačenje sa međunarodnog tržišta nafte.jednog od najistaknutijih igrača u minulim decenijama, ocjenjuje njujorška agencija

U vrijeme kada je bio na vrhuncu, 2004. godine, Pemeks je izvozio skoro 1,9 miliona barela nafte dnevno rafinerijama u Japanu u Indiji, i učestvovao je kao posmatrač na sastancima Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEK).

Prema podacima Pemeksa, kompanija je prošlog mjeseca prodavala u inostranstvu nešto više od milion barela nafte dnevno.

Smanjenje izvoza će se odvijati paralelno sa Pemeksovim povećanjem domaće prerade sirove nafte, koja će dostići 1,51 milion barela dnevno 2022. godine i 2,0 miliona barela dnevno 2023, rekao je Romero.

Meksička kompanija će svu sirovu naftu koju proizvede slati u svojih šest rafinerija, uključujući i u onu koja se gradi u jugoistočnoj državi Tabasko i u drugu koju kupuje u blizini Hjustona u Teksasu. Ta rafinerija će biti dio meksičkog sistema prerade nafte, iako se nalazi preko granice, u SAD-u.