Izvršni direktori najvećih IT kompanija prodaju rekordne količine dionica svojih firmi

Svijet

Izvršni direktori najvećih američkih kompanija prodali su rekordnih 69 milijardi dolara dionica u 2021., budući da su mnogi od njih zbog nadolazeća povećanja poreza i visoke cijene dionica prinuđeni da ostvare profit.

Od Satye Nadelle u Microsoftu do Jeffa Bezosa i Elona Muska, izvršni direktori, osnivači unovčavali su svoje dionice najbržim tempom dosad. Od prvog decebra prodaja dionica porasla je za 30% u odnosu na 2020. na 69 milijardi dolara, te za 79% u odnosu na 10-godišnji prosjek, prema InsiderScore/Verity, koji isključuje prodaju velikih institucionalnih vlasnika.

Prodaja će se, kako navodi CNBC, vjerovatno još više ubrzati jer je decembar često aktivan mjesec za prodaju zbog poreznog planiranja.

“Povećanje dolarske vrijednosti prodaje dionica u 2021. može se pripisati uticaju više faktora, pri čemu su istorijski visoke vrijednosti dionica glavni pokretač”, rekao je Ben Silverman, direktor istraživanja u InsiderScore/Verity. “Prisutnost ‘super prodavaca’ tokom razdoblja pomogla je da se poveća ukupna prodaja.”

Ovome u prilog ide i činjenica da je izvršni direktor Tesle Elon Musk dosad je prodao udjele u kompaniji za gotovo 11 milijardi dolara, nakon što je svoje pratioce na Twitteru pitao hoće li prodati ili ne 10 posto svog udjela u tom proizvođaču električnih automobila.

Musk je od 8. novembra prodao ukupno 10,11 miliona dionica, što je više od polovine iznosa koji je obećao da će da proda, prenosi Reuters.

Posljednja prodaja vrijedna 983,4 miliona dolara ostvarena je 2. decembra.

Čelnik “Tesle” najavio je 6. novembra da će prodati 10% svog udjela u kompaniji ako korisnici Twittera glasaju za to.

Posjedovao je, kombinovano putem povjerenja i berzanskih opcija, ukupno oko 244 miliona dionica “Tesle”, čime je njegov vlasnički udio u kompaniji 30. juna doveo do oko 23 posto. Taj iznos uključuje 170 miliona dionica koje drži njegovo povjerenje.

Reuters napominje da Musk u anketi na Twitteru nije precizirao namjerava li da proda 10 posto dionica koje su indirektno u njegovom vlasništvu putem trusta ili prodaja uključuje njegove opcije na dionice. Opcija na dionice predstavlja privilegiju zaposlenih u društvu da u određenom roku ili na određeni datum kupe dionice društva po povoljnijoj, unaprijed dogovorenoj cijeni. Opcioni ugovori gube vrijednost i sve opcije ističu nakon određenog vremenskog razdoblja.

Musk i dalje ima mogućnost otkupa dodatnih 10 miliona dionica po cijeni od 6,24 dolara po dionici, koja ističe u avgustu sljedeće godine.