Snapchat konačno postao profitabilan

Finansije

Snap je u svom izvještaju o zaradi u četvrtom kvartalu prijavio 23 miliona dolara pozitivnog neto prihoda. Takođe, broj aktivnih korisnika na dnevnom nivou popeo se na 319 miliona, što je povećanje od 13 miliona u drugom kvartalu zaredom.

Vijest za akcionare je posebno dobrodošla jer su rezultati Snap-a došli dan nakon što je Meta izvijestila da je broj dnevnih aktivnih korisnika Facebook-a opao po prvi put u istoriji. Snap je, kao i Facebook, u prošlosti rekao da su Apple-ove promjene privatnosti negativno uticale na njegov reklamni posao. Ali, sada se čini da Snap lakše upravlja tim promjenama. Tokom razgovora sa analitičarima, finansijski direktor Derek Andersen naveo je da je Snapchat-ov pristup usredsređen na privatnost.

Analitičari su primijetili da je pandemija promijenila ponašanje korisnika Snapchata. Korisnici manje objavljuju priče svojim prijateljima, ali isto tako i manje prate njihov sadržaj. U isto vrijeme, ljudi sve više gledaju premium sadržaj, kao i onaj u Spotlight-u. Snapchat-ova funkcija Spotlight je slična TikTok-u i koristi se za video zapise kratkog formata. Koliko je ova funkcija danas popularna, vidimo po tri puta više mjesečnih postova po kreatoru nego kada je Spotlight pokrenut prije godinu dana.