Virdžin Galaktik pokreće prodaju karata: Put u svemir za 450.000 dolara

Living

Kompanija Virdzin Galaktik, u vlasništvu britanskog milijardera Ričarda Bransona, saopštila je da danas ponovo pokreće prodaju karata za širu javnost za predstojeća putovanja u svemir, što je podstaklo rast njenih akcija za više od 10 posto na trgovanju prije otvaranja Vol strita.

Cijena jedne karte je 450.000 dolara, i uključuje polaganje depozita od 150.000 dolara, prenosi Rojters.

“Planiramo da imamo prvih 1.000 kupaca kad počnemo s pružanjem usluge komercijalnih letova kasnije ove godine, naveo je glavni izvršni direktor Virdzin Galaktika Majkl Kolglejzer”, navodi se u saopštenju, prenosi Dan.

Akcije Virdzin Galaktika su se od oktobra prošle godine stropoštale za 66 posto, pošto je kompanija odložila svoju uslugu komercijalnih putovanja u svemir za četvrti kvartal 2022.

Rezervacije za letove u svemir uključuju pristupanje zajednici Budući austronauti, koja će članovima omogućiti pristup događajima, putovanjima i pripremnim aktivnostima za let u svemir prije njihovog putovanja.

Nekoliko kompanija, uključujući SpejsEks Ilona Maska i Blu Oridzin Džefa Bezosa, rade na tome da kosmički turizam postane stvarnost, a neke od njih su već na letačkim misijama imale obične građane, dodaje britanska agencija.