Samit energetike Trebinje: U tri dana najvažnije teme i trendovi energetske struke

BUSINESS KLUB

Samit energetike Trebinje, mjesto okupljanja najistaknutijih imena iz oblasti energetske struke, nastavlja uspješnu priču i od 16. do 18. marta 2022. godine biće održano njegovo treće izdanje.

Kao i prethodne dvije godine organizatori su se potrudili da u gradu na Trebišnjici okupe predstavnike vlasti, struke, renomiranih kompanija, naučnike, stručnjake, kao i predstavnike fakulteta, a svi oni će kroz deset panela ovog samita diskutovati i razmijeniti mišljenja o najvažnijim pitanjima iz energetske oblasti.

– Čast nam je što su po treći put Elektroprivreda Republike Srpske i kompanija SET uz institucionalnu podršku Vlade Republike Srpske, Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa i Sekretarijata Energetske zajednice EU organizatori međunarodnog Samita energetike Trebinje 2022, koji okuplja veliki broj eminentnih stručnjaka, naučnika i donosilaca odluka iz oblasti energetike, privrede i industrije. Svi zajedno okupljeni smo oko iste ideje, da hrabro iskoračimo prema energetskoj budućnosti koja nam donosi strukturne i funkcionalne promjene. Moramo ozbiljno shvatiti put pred nama, u smislu izrade strateških dokumenata, približiti se evropskim politikama, definisati zajedničke projekte i ciljeve koji će nam omogućiti da se pridružimo evropskim i svjetskim trendovima energetske tranzicije – poručio je Aleksandar Branković, direktor firme SET, koja je organizator Samita.

Tako će se ove godine na Samitu govoriti o dekarbonizaciji energetskog sektora država Zapadnog Balkana, ulozi Elektroprirvreda u tranziciji ovog sektora, razvoju gasovodne mreže radi sigurnog snabdijevanja, stanju i kapacitetu na tržištu električne energije u regionu, kao i balansiranju energije iz OIE u BiH i regionu.

Čućemo i kakvi su izazovi uvođenja sistema trgovanja emisijama, primjeni “Carbon Border Adjustment Mechanism” u zemljama regije, kako teče proces uvođenja mjera energetske efikasnosti, kakvi su imperativi u digitaliziji procesa, postoji li adekvatna infrastruktura za elektromobilnost na Zapadnom Balkanu, a sagledaćemo i kakve obaveze predstoje u uspostavljanju obaveznih rezervi nafte i naftnih derivata.

– Trebinje je u danima Samita mjesto za razgovore o obnovljivim izvorima energije, energetskoj efikasnosti, održivom transportu energije, smanjenju emisije CO2, kao i kvalitetu vazduha. Uspješnost ovog energetskog Samita nećemo mjeriti brojem posjeta, iako on okuplja više od 400 učesnika iz svijeta energetike u regionu, već ćemo ga mjeriti postignutim rezultatima nakon njegovog održavanja, realizacijom individualnih i zajedničkih projekata o kojima na Samitu bude riječi – poručio je Branković.

Organizatori Samita energetike Trebinje 2022 su Elektroprivreda RS, Grad Trebinje i firma SET, pod pokroviteljstvom Ministarstva spoljne trgovine BiH i Vlade RS.