Elita savjetuje “obične” ljude da budu srećni i nemaju ništa

Living

Jedna kolumna na sajtu Bloomberg-a izazvala je burne reakcije u  javnosti. Da budemo precizniji, društvene mreže su pune komentara u kome se ovaj članak ismijava.

U kolumni eksperta za pitanja rada Tereze Gilarduči „Inflacija najviše ’boli’ ako zarađujete manje od 300 hiljada dolara godišnje“, govori se o pitanju kako preživeti sa tim budžetom uz narastajuću inflaciju. Ona je tako podijelila one koji zarađuju preko ove cifre, koji naravno neće imati problema sa inflacijom, i one ’druge’.

Između ostalog, ona preporučuje Amerikancima da jedu manje mesa.

Jedi sočivo

„Iako vaše nepce možda nije naviklo na to, ukusne zamjene za meso uključuju povrće (gdje su cijene porasle za nešto više od 4%) i  sočivo“, piše ona.

Još jedan od savjeta koji je posebno pogodio nove vlasnike kućnih ljubimaca, ona savjetuje „da ponovo razmisle o skupim medicinskim potrebama kućnih ljubimaca“ poput tretmana raka.

Gilarduči takođe poručuje čitaocima da preispitaju javni prevoz kao sredstvo saobraćaja kako bi izbjegli visoke cijene benzina, ističući da su cijene javnog prevoza porasle samo za 8% u poređenju sa 38% za benzin.

Ova priča sponzorisana je na mrežama i od strane samog Bloomberg-a i to sa komentarom „Niko nije rekao da će ovo biti zabavno“.

U mnoštvu komentara na društvenim mrežama učestvovali su i neki političari, uglavnom republikanci,  pa je tako kandidatkinja republikanaca u Kongresu za Roud Ajlend, Džesika De La Kruz napisala: Žalite se na cijenu benzina? Elita kaže, #LetThemEatLentils (neka jedu sočiva).“

’Nemate ništa i budite srećni’

Robi Starbak, kandidat u Kongresu Tenesija, napisao je na Twitter-u da „u osnovi elita želi da normalni ljudi ništa ne posjeduju i budu srećni zbog toga.“

Članak se od strane nekih američkih medija ocjenjuje kao elitistički i još jedan od onih kojim bogati savjetuju siromašne kako da žive. Ali to nije prvi put da se sa ovakvim stavom istupa u javnosti. Na primjer, mediji ističu australijskog milionera Tima Garnera koji je razlog borbe milenijalaca da plate kiriju ili kupe svoj dom, video u njihovoj ishrani i preskupoj hrani koju plaćaju. Takođe, podsjeća se na izjavu pjevačice Grajms, partnerke najbogatijeg čovjeka na planeti Ilona Maska, koja je izjavila da je njegov način života „ispod granice siromaštva“.

Ovome treba dodati da je ‘o prelasku na vegetarijanstvo’ nedavno govorio i njemački ministar poljoprivrede Džem Ozdemir, govoreći o problemu sa hranom tj uticaju iste na krizu sa Rusijom.

“Uprkos činjenici da sam vegetarijanac, neću propovijedati da svi treba da budu vegetarijanci. Ali hajde da to kažemo ovako: jesti manje mesa bio bi doprinos protiv Putina.”

(Bonitet.com)