Velike razlike širom svijeta u cijeni Starbucks kafe

Living

Prema ovoj platformi stanovnici Danske plaćaju najskuplju cijenu za vrući napitak – 6,05 USD. Švajcarska je na drugom mjestu u međunarodnom poređenju s 5,94 dolara za latte, na trećem mjestu je Finska s 5,40 dolara.

Njemačka je deveta na listi – ovdje jedna latte košta 4,39 USD. Najjeftinija kafa prema podacima finder.com je u Turskoj a iznosi 1,78 USD po latteu.

Poređenje cijena koju pravi kompanija Zaster stavlja Zurich na prvo mjesto skupih lokacija, a London u sredinu, dok Južna Afrika figurira kao najjeftinija sa 1,72 eura za napitak.

Kada ja riječ o Evropi poređenje finder.com pokazuje da je kafa u sjevernoj Evropi, tj. Danskoj, Švedskoj i Finskoj (prosječno 6,35 USD za latte) veća za 20 centi nego u zapadnoj Evropi (prosječno 6,05 USD), dok su cijene u južnoj i istočnoj Evropi niže. To je otprilike u skladu s troškovima života u tim krajevima.

S druge strane, iznenađuje činjenica da su SAD tek na 16. mjestu u rang listi finder.com sa samo 4,30 dolara po šoljici napitka. Prema daljoj studiji, veliki kapućino košta u prosjeku svega 2,75 USD, a u inače skupoj metropoli New Yorka najskuplji je u cijeloj zemlji sa 3,25 USD. Tamo još uvijek košta manje nego na primjer u Minhenu ili Berlinu – iako je New York inače poznat kao skupi grad.

Kafa Starbucks takođe je skupa na Bliskom istoku 7 USD za veliki latte u Saudijskoj Arabiji, a u Aziji, pa čak i u Južnoj Americi, prema poređenju cijena, kafa je skuplja nego u SAD-u.

Prema godišnjem izvještaju za 2019. godinu, Starbucks je u protekle tri godine ostvario više od 70 posto prodaje prodajom pića, a samo 20 posto prihoda dolazilo je od prodaje muffina i sličnih proizvoda.