Svaki peti Amerikanac potroši platu prije kraja mjeseca

Living

Od benzina do namirnica, rastuće cijene opterećuju domaćinstva širom svijeta. Više od tri četvrtine zaposlenih Amerikanaca reklo je da je inflacija uticala na njihove finansije tokom prošle godine, prema izvještaju Salary Finance.

Iako je rast plata visok prema istorijskim standardima, on se ne kreće uporedo sa povećanim troškovima života, koji rastu najbržim godišnjim tempom u posljednje četiri decenije.

Kada se realne plate povećavaju sporijim tempom od inflacije, njihov iznos ima „kraći rok trajanja“.

Izvještaj Salary Finance ustanovio je da otprilike 20 odsto zaposlenih u Sjedinjenim Američkim Državama redovno ostaje bez novca između dvije plate, što je povećanje u odnosu na 15 odsto, koliko ih je zabilježeno prošle godine. Istraživanje se redovno sprovodi na 3.000 punoljetnih, zaposlenih Amerikanaca, piše CNBC.

Kao rezultat toga, otprilike jedna četvrtina anketiranih rekla je da je teže realizovati neophodne troškove, a jedna trećina nije u stanju da obezbijedi ušteđevinu.

Podaci pokazuju da ljudi sa niskim primanjima veći dio svojih budžeta usmjeravaju na troškove prevoza i druge osnovne namirnice, poput hrane i energije, u odnosu na bogatija domaćinstva.