Spomenik jednom vremenu vrijedan 11 milijardi dolara

Energija

Jedna od ranih žrtava ruske invazije na Ukrajinu – i njenih kontinuiranih geopolitičkih i ekonomskih posljedica – bio je gasovod Sjeverni tok 2, veliki energetski projekt čija je izgradnja trajala nekoliko godina i koji je koštao 11 milijardi dolara.

Čak i prije napada Rusije na Ukrajinu, znaci nisu bili dobri za 1.234 kilometra gasovoda – dizajniranog da udvostruči protok gasa između Rusije i Njemačke.

Sada, infrastrukturni projekt izgleda kao da je “ubijen”, kako je to rekao jedan analitičar.

Polaganje gasovoda započelo je 2018., ali se suočilo s nekoliko kamena spoticanja, postavši nešto poput geopolitičkog flipera u Evropi i SAD-u prije nego što je konačno dovršen u septembru 2021.

Međutim, do novembra prošle godine pojavili su se dalji znakovi problema kada je njemački regulator energije privremeno zaustavio proces sertifikovanja koji bi omogućio početak rada gasovoda.

Do suspenzije je došlo kada je Rusija nagomilala ogromnu vojskom na granicu s Ukrajinom (iako je njemački regulator kao formalni razlog za suspenziju naveo problem sa zakonitosti).

Posljednji ekser na sanduk Sjevernog toka 2 došao je u februaru nakon sudbonosne odluke Rusije da zvanično prizna dvije proruske, otcijepljene regije u istočnoj Ukrajini.

To je potaknulo njemačku vladu pod kancelarom Olafa Scholza da u potpunosti zaustavi proces sertifikovanja.

Kao što svi sada znamo, rusko priznanje otcijepljenih republika u Donbasu bilo je preteča njene veće invazije na Ukrajinu koja je započela 24. februara.

Rat koji je uslijedio bacio je Evropu u geopolitičku krizu kakva se nije vidjela godinama i stavio je zajedničke projekte i poslovna partnerstva između Rusije i Evrope – poput Sjevernog toka 2 – na rublitice.

– Ruska invazija na Ukrajinu uništila je projekt Sjeverni tok 2. Ukratko, bilo bi nezamislivo da Njemačka ili bilo koja druga evropska zemlja napravi zaokret i odobri gasovod nakon ponašanja Rusije – kaže Kristine Berzina, viša saradnica i rukovoditeljica tima za geopolitiku u njemačkom Marshallovom fondu Sjedinjenih Država.

– Čak i funkcionirajući cjevovodi imaju klimavu budućnost u Evropi – istakla je Berzina, dok je za Sjeverni tok 2 “zamrznut u svom neaktivnom stanju”.