Norveška ne štedi, nudi blago a ne bi smjela

Energija

Norveška je ponudila rekordan broj blokova za eksploataciju nafte u području Arktika, uprkos protestima grupa za zaštitu životne sredine

Norveško ministarstvo za naftu i energetiku je naftnim kompanijama ponudilo 93 bloka u Barencovom moru i devet u Norveškom moru, pri čemu se svi iznad Arktičkog kruga, prenosi agencija Frans pres.

– Novim površinama za eksplotaciju se promoviše dugoročna aktivnost, stvaranje vrijednosti i profitabilnog zapošljavanja u naftnoj industriji širom zemlje – izjavio je norveški ministar za energetiku Terje Soviknes.

Norveška agencija za zaštitu životne sredine, Direktorat za ribarstvo i Norveški polarni institut usprotivili su se otvaranju više desetina blokova, jer je to, kako tvrde, dokaz da norveška vlada ne poštuje klimatske ciljeve na koje se obavezala potpisivanjem Pariskog sporazuma za borbu protiv klimatskih promjena.

Naftne kompanije imaju rok do 30. novembra da apliciraju, a prve licence će, kako se očekuje, biti izdate u prvoj polovini naredne godine. (Agencije)