Modni mogul François Pinault preuzima Deezer za milijardu dolara

Akvizicije

Francuska streaming platforma Deezer uskoro bi mogla dobiti novog vlasnika. Naime, milijarder i vlasnik modne grupe Kering, François Pinault i osnivači investicione kompanije I2PO planiraju da preuzmu Deezer za procijenjenih – milijardu dolara. Kako prenosi portal Business of Fashion, novi vlasnici, nakon obavljene kupovine, planiraju IPO tog medijskog brenda te postati još ozbiljnija konkurencija globalnim igračima poput Spotifyja i Apple Musica.

Širenje portfolija

Trenutno najviše korisnika Deezera dolazi iz Francuske, Brazila i Njemačke, a Pinault i ekipa žele osvojiti tržište Ujedinjenog Kraljevstva i SAD-a. Do kraja 2025., cilj im je da ostvare prihod od milijardu eura, a u tome će im pomoći dosadašnji izvršni direktor Jeronimo Folgueira kojeg planiraju da zadrže na poziciji i nakon akvizicije, prenosi LiderMedia.

Deezer je već planirao da izaše na berzu 2015., ali je, kako prenosi Business of Fashion, to odgođeno zbog ‘tržišnih uvjeta’. Ova akvizicija proširiće ogroman portfolio Keringa koji trenutno drži neke od najpoznatijih modnih brendova poput Guccija, Balenciage, Bottega Venete i Saint Laurenta. Ta francuska korporacija prošle je godine ostvarila sjajne rezultate: prihodi su im narasli za 35, odnosno 13 posto u odnosu na 2020. i 2019. te iznosili 20,01 milijardu dolara.

Pinault je, bez sumnje, jedan od najuspješnijih lidera u modnom biznisu i biće uistinu zanimljivo vidjeti kako pliva u online svijetu muzičkog streaminga.