Zašto će se Kina od krize oporaviti brže od ostalih država?

Svijet

Kako broj slučajeva zaraze pada, tako i kineska ekonomija pokazuje znakove oporavka, a to privlači povećanu pažnju stranih investicionih fondova. Prema pisanju CNBC-a, američki Pinebridge Investments, koji raspolože kapitalom od 101 milijardu USD, se odlučio da se pojačano okrene kineskom tržištu.

„Kao rezultat COVID-19, zapadno tržište je u velikom padu, dok u Kini veliki broj kompanija pokazuje znakove oporavka“, ističe direktor Michael Kelly iz Pinebridgea, „April će donijeti novi porast kineskog tržišta, dok zapadno tek počinje da tone.“

UBS Asset Management ima podjednako mišljenje te pojačano ulaže u kinesko tržište kapitala, navodeći da su potrošnja uglja te prodaja nekretnina u Kini već sada na 90 posto nivoa od prije krize, dok je i radna aktivnost sve veća. Oni ističu kako je kinesko tržište kapitala većinom vezano za tehnologiju, a taj sektor je manje ranjiv na trenutnu krizu.

Goldman Sachs se osvrće na riječi kineskog predsjednika koji je pustio snažne pozitivne signale, a za kineske mjere ocjenjuju kako stimuliraju domaću potrošnju, stabilizuju zaposlenost, trgovinu te finansijska tržišta. Najveće tržište Kine je postala Kina sama. Kao priliku za investiranje vide infrastrukturne projekte, prvenstveno vezano za razvoj i instalaciju 5G mreža.

U Nomuri vjeruju kako će kineski yuan postati možda i najvažnija rezervna valuta. Bank of China je iznijela plan za stvaranje svoje digitalne valute, kao prva centralna banka koja će se odlučiti na taj potez.

Ali, da ne bi sve bilo bajno, analitičari i dalje ističu kineski pad izvoza zbog krize na globalnim tržištima, te geopolitičku krizu u odnosima SAD-a i Kine.