Zaražena jaja donijela ogroman minus

Svijet

Holandskim uzgajivačima kokošaka nanesena je šteta u vrijednosti od oko 33 miliona eura, kao rezultat selektivnog ubijanja živine

Štetu su nanijele i druge mjere nakon što je u jajima pronađena otrovna supstanca.

Podaci o procjeni štete, koja je na zahtjev Ministarstva privrede izvršena na Univerzitetu u Vaneningenu, poslati su holandskom parlamentu pred sjednicu na kojoj će se raspravljati o radu Ministarstva.

Istraživački tim je početkom avgusta pronašao otrovnu supstancu fipronil u nešto većoj količini od one koja je dozvoljena na farmama kokošaka u Holandiji, koja je dovela do selektivnog ubijanja živine, otvaranja karantina i drugih mera da bi se sprečilo dalje širenje zaraženih jaja.

Nakon što je u jajima pronađena veća doza fipronila, na milione jaja sa holandskih farmi povučeno je iz prodaje u evropskim i azijskim zemljama.

U okviru mjera koje se preduzimaju u Holandiji, dvojica Holanđana, koji su vlasnici kompanije za čišćenje „Čikfrend“, uhapšena su zbog korištenja fipronila na farmama kokošaka.

Belgijske vlasti istražuju da li je kompanija koja je firmi „Čikfrend“ prodala sredstvo za čišćenje koje sadrži fipronil takođe odgovorna za to što je otrovna supstanca ubačena u lanac ishrane.