Nestabilna vremena investitore guraju prema zlatu

Svijet

Prošle nedjelje svjedočili smo objavljivanju njemačkog ekonomskog pokazatelja ZEW, čije je očitavanje pokazalo da je raspoloženje njemačkih investitora u ožujku zabilježilo rekordan pad.

Naime, nakon ruskog napada na Ukrajinu ono se pogoršalo u tolikoj mjeri da je pad pokazatelja bio veći nego pri izbijanju pandemije covida-19; smanjen je za 93,6 bodova, na minus 39,3 boda. Ulagače najviše zabrinjavaju učinci rasta cijena na korporativne marže. Možemo očekivati pad marže kompanija u njemačkoj ekonomiji ove godine, što je tipičan predznak recesije.

Ovu godinu obilježiće i pooštravanje monetarne politike na račun visokog rasta cijena. Prvi put od 2018., predsjednik američke centralne banke Jerome Powell povisio je osnovnu kamatnu stopu za četvrtinu boda na između 0,25 i 0,5 posto, signalizirajući još šest povećanja i početak spašavanja Fed-a od 9 bilijuna dolara. Rekao je da je inflacija previsoka, tržište rada pregrijano, a stabilnost cijena “preduslov” za američke Federalne rezerve, koje se trenutno suočavaju s najvećim cjenovnim pritiscima u posljednjih 40 godina. Godišnja stopa inflacije u Sjedinjenim Državama porasla je na 7,9 posto u februaru, najviše od januara 1982. Energija, čija je cijena porasla za 25,6 posto na godišnjem nivou, dala je glavni doprinos rastu cijena.

Ovakva situacija obično dovodi do težih tržišnih uslova nego što smo navikli u posljednjih godinu dana. Istovremeno, agresija u Ukrajini stvara dodatnu neizvjesnost na berzama.

To nas dovodi do ETF fonda s akronimom GLD ETF, koji prati cijenu zlata. Inače, ETF-ovima se trguje na isti način kao i dionicama. ETF je fond koji prati određeni indeks i može sadržavati korporativne dionice, obveznice, robu, valutu ili bilo koji drugi finansijski instrument. U našem slučaju, GLD ETF prati kretanje cijene zlata i kao takav je pogodan za kupovinu onim investitorima koji žele ulagati u zlato ili žele biti izloženi ulaganju u cijenu zlata. Dioničari nemaju direktno vlasništvo nad imovinom ETF-a, ali prednost ovih fondova je što su opterećeni nižim troškovima upravljanja zbog pasivne strategije ulaganja, pa su stoga naknade za ETF-ove puno niže nego za investicione  fondove, s tipično većim povratom.

Autor: Marko Majić, SEEbiz