Cijena nafte na londonskom tržištu pala na 111 dolara

Berza

Na londonskom tržištu cijena nafte prošle sedmice je blago pala jer se trgovci plaše slabljenja potražnje zbog usporavanja rasta najvećih svjetskih privreda, dok podršku cijenama pruža mogući embargo Evropske unije na uvoz ruske nafte.

Cijena barela na londonskom tržištu pala je prošle sedmice 0,75 odsto, na 111,55 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupio 0,65 odsto, na 110,49 dolara.

Sve do petka cijene su bile u značajnijem minusu na sedmičnom nivou, no tog dana su skočile oko 4 odsto, podstaknute pregovorima u EU o embargu na rusku naftu i krizom na evropskom tržištu gasa koju su izazvali odgovor Moskve na zapadne sankcije i ukrajinska blokada rute za dopremu ruskog gasa.

Moskva je, naime, na sankcije koje su joj već uvele zapadne zemlje odgovorila zabranom poslovanja s evropskim podružnicama energetskog diva Gazproma, a krizu na evropskom tržištu gasa zaoštrila je i ukrajinska blokada važne tranzitne rute za dopremu ruskog gasa.

Cijene prirodnog gasa u Evropi rastu

“Cijene prirodnog gasa u Evropi rastu i to će se nužno preliti i na naftu. Visoki nivo cijena nafte vjerovatno će podržati i eskalacija na frontu sankcija Rusiji”, napisao je Džefri Halej iz OANDA-e u osvrtu na situaciju na tržištima.

Značajniji rast cijena zakočila je, pak, zabrinutost zbog slabljenja globalne potražnje.

Kina, naime, ne odustaje od strogih mjera suzbijanja covida-19.

Analitičari Nomure procjenjuju da trenutno oko 40 kineskih gradova primjenjuje djelimično ili potpuno zatvaranje ili neke druge mjere stroge kontrole, a pod utjecajem tih mjera je otprilike 290 miliona ljudi. A to će usporiti ionako usporen rast druge po veličini svjetske ekonomije.

Kako se, pak, u SAD-u inflacija kreće na najvišim nivoima u 40 godina, američka centralna banka nastaviće da zaoštrava monetarnu politiku, pa će se oporavak ekonomije usporiti.

Kako se očekuje usporavanje i ostalih najvećih ekonomija svijeta, trgovci se plaše slabljenja potražnje za crnim zlatom idućih mjeseci.

Međunarodna agencije za energiju (IEA) procjenjuje da bi usporavanje potražnje i veća proizvodnja na Bliskom istoku i u SAD-u trebalo da otklone “akutni deficit u opskrbi zbog pogoršanih poremećaja u snabdijevanju iz Rusije”.

Uz to, vrijednost dolara prema korpi najvažnijih svjetskih valuta dosegla je najviši nivou u 20 godina. A to čini naftu skupljom za zemlje s drugim valutama, pa izaziva slabljenje potražnje.

Nakon što su u prošloj godini porasle više od 50 odsto, zahvaljujući oporavku svjetske privrede od koronakrize, od početka ove godine cijene nafte su skočile oko 45 odsto.