Evropske berze: Oprezna trgovina na početku nedjelje

Na evropskim berzama u ponedjeljak ujutro trguje se oprezno, dok je promet mršav jer se na mnogim tržištima zbog praznika ne radi

STOXX 600 indeks vodećih evropskih akcija bio je oko 10,00 sati gotovo nepromenjen u odnosu na petak. Londonski FTSE indeks bio je oko 10,00 sati u plusu 0,10 odsto, na 7.554 boda, dok je pariski CAC oslabio 0,25 odsto, na 5.331 bod.

Na evropskim se berzama danas očekuje smanjeni obim trgovanja jer se na nizu tržišta, među ostalim, u Njemačkoj i Austriji, zbog praznika danas ne radi.

Iako su u petak sva tri najvažnija američka berzanska indeksa dostigla nove rekordne nivoe, ulagači su jutros oprezni zbog slabijih nego što se očekivalo ekonomskih pokazatelja iz SAD-a.

U maju je u najvećoj svjetskoj ekonomiji otvoreno 138.000 novih radnih mjesta, znatno manje od očekivanja, a iako je stopa nezaposlenosti skliznula na 4,3 odsto, najniži nivo u 16 godina, podaci pokazuju da tržište rada polagano gubi na zamahu. Revidirani podaci za mart i april pokazuju, naime, da je u tim mjesecima broj zaposlenih porastao za 66.000 osoba manje nego što je prvobitno objavljeno.

Ulagači su oprezni i zbog geopolitičkih rizika nakon novog, već trećeg od marta, terorističkog napada u Britaniji u subotu uveče u kojem su tri napadača ubila sedam osoba i ranila više od 40. Taj događaj uznemirio je Britance samo par dana pre vanrednih parlamentarnih izbora u toj zemlji.

S druge strane, podršku tržištima pruža rast cijena nafte, nakon što su prošlje nedjelje potonule više od 4 odsto jer se ulagači plaše da se jaz između prevelike ponude i nedovoljno snažne potražnje neće ublažiti tako skoro.

Na londonskom je tržištu cijena barela jutros porasla 1,1 odsto, na 50,48 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupio 1 odsto, na 48,17 dolara.