Renault novi biznis gradi na polovnim automobilima

Automobil

U vremenu kada cijena polovnih automobila raste, izrada novih zbog krize otežana, jedan automobilski gigant riješio je to da iskoristi.

Kompanija Renault je opremila posebnu fabriku koja se bavi isključivo uređivanjem polovnih automobila. Francuski proizvođač automobila je pokrenuo svoj program prije godinu i po u Flinsu u sjevernoj Francuskoj, mjestu gdje Renault ima i fabriku novih automobila, piše holandski Autoweek, a prenosi Revija HAK.

Sada je Refactory, kako Renault naziva fabriku, još uvijek mali dio fabrike u Flinsu, ali se očekuje da će u budućnosti posao sve više da raste. Factory VO radi od septembra prošle godine i godišnje može da obradi 45.000 polovnih automobila. Uglavnom se radi o automobilima starim od tri do pet godina, o kojima se brinu stručnjaci u četiri različita odsjeka. Radnici popravljaju manja udubljenja, spajaju dijelove, zamjenjuju delove, ponovo poliraju lak i rade sve ostalo što je potrebno tokom provjere.

Cijeli proces obnove automobila isplativ je samo ako se radi s automobilima koji su u blizini fabrike. Zbog toga Renault već razmišlja o drugim lokacijama. Na vrhu liste su Turska, Španija i Portugal.

Zanimljivo, i Toyota je takođe najavila da će početi da se fokusira na recikliranje automobila.