Prvi leteći automobil u prodaji

Holandska kompanija otvorila je listu naružbi za svoj „leteći automobil“, prvi takve vrste u svijetu

Iako mnogi misle da će prvi leteći automobili biti hibrid automobila i aviona u praksi je ustvari drugačije. Tako je i u slučaju ovog proizvoda „Liberty“, koji je u stvari klasična trokolica s mogućnosti transformacije u žirokopter. To je proizvod koji će sasvim sigurno izazvati veliki interes. Posebno jer je lista narudžbi otvorena, a isporuke prvih primjeraka očekuju se početkom iduće godine.

Nude se dvije varijante, koje se međusobno razlikuju opremom i mogućnostima indvidualizacije, ali i činjenicom da će Pioneer varijanta biti prva dostupna. Konkretna razlika iznosi  200.000 eura, odnosno cijena svakog pojedinog primjerka iz prve serije od 90 komada iznosi čak pola miliona eura.

Za ovaj iznos dobijate „prvi u svijetu leteći auto“, kako ga kompanija promoviše, a koji na putu vozi do 100 km/h u devet sekundi i postiže 160 km/h.

Vrijedi spomenuti pogonski motor snage 75 kW/102 KS. Ako želite da poletite na rastvaranje rotora potrebno je pričekati nekih pet minuta, a zatim i ručno rastvoriti lopatice rotora i elise prednjeg propelera.

S obzirom da se radi o žirokopteru, krila nisu potrebna već uzgon generišu krila rotora, a za uzlijetanje i slijetanje je potreban određena doza ravne površine.

Pal-V procjenjuje da „Liberty“ s jednim punjenjem rezervoara može da leti oko 400 km pri punom opterećenju s dva putnika u kabini. Ukoliko letite sami doseg je oko 500 km. U oba slučaja maksimalna brzina je deklarisana na 180 km/h.