Sigurne investicije danas? Evo jednog od mogućih odgovora

BUSINESS KLUB

Na račun moguće recesije, visokog rasta cijena, geopolitičkih problema i na račun rasta kamatnih stopa, ove godine svjedočimo povećanju volatilnosti cijena dionica na berzama.

Povećana volatilnost dovodi nas do važnosti posjedovanja zlata kao udjela u vlastitom investicijskom portfelju. Zlato nas, s druge strane, vodi do tržišnog fonda pod nazivom GLD ETF, koji prati cijenu zlata. ETF-ovima se trguje na isti način kao i dionicama.

ETF je fond koji prati određeni indeks, koji može uključivati korporativne dionice, obveznice, robu, valute ili bilo koji drugi finansijski instrument. U našem slučaju, GLD ETF fond prati kretanje cijene zlata i kao takav je pogodan za kupovinu onim investitorima koji žele da ulažu u zlato ili žele da budu izloženi kretanju ulaganja u cijenu zlata. Dioničari nemaju direktno vlasništvo nad imovinom u ETF fondu, ali prednost ETF fondova je u tome što su zbog pasivne strategije ulaganja opterećeni nižim troškovima upravljanja i stoga su naknade za ETF fondove obično mnogo niže nego za investicione fondove, s često veći prinosima. ETF-ovi su takođe obično likvidniji od investicionih fondova, jer imaju kraće razdoblje naplate.

GLD ETF najveći je EFT zlatni fond na svijetu. To je visokolikvidna hartija od vrijednosti i opterećen je relativno niskim godišnjim ukupnim troškom od 0,4 odsto ulaganja. Ova vrednosni papir, koji nudi vrlo dobru izloženost cijeni zlata uz relativno nisku cijenu i – s obzirom na trenutne tržišne uslove i kvantitativne pokazatelje – preporučljivo je posjedovati kao dio investicionog portfolija.

S obzirom na sve rizike ove godine, mnogi ulagači sada se okreću upravo investicionom zlatu, jer ga smatraju prikladnim da malo ojačaju svoje portfolije.