DOMINIK RAŠKAJ: Kriza radne snage

BUSINESS KLUB

BiH se ističe kao zanimljivo turističko područje, ali i susreće sa velikim problemom odolaska radnika iz uslužnih djelatnosti

Sa dolaskom turističke sezone ponovo se otkriva problem i na trži štu rada. Nedostatak radne snage je uočljiv budući da ekonomski potentnije sudjedstvo odvlači veliki broj sezonske radne snage.

– Ono što i mi vidimo na svom portalu BoljiPosao.com, najviše se oglašavaju radna mjesta u turističkom sektoru (hoteli, ugostiteljski objekti) a najtraženija zanimanja su kuhari, recepcioneri, sobarice i konobari. BiH se nalazi u veoma nepovoljnoj situaciji, problem radne snage muči ih i tokom zimske sezone, a najnoviji podaci govore da su vlasnici, uglavnom ugostiteljskih objekata u Hercegovini očajni, jer ne mogu pronaći radnu snagu za ovogodišnju turističku sezonu. Za očekivati je da će za dio Hercegovine i dalje biti primamljive ponude iz Dalmacije, posebno Dubrovnika, za rad u ugostiteljskim objektima, što, naravno, stvara problem turističkoj sezoni i ekonomiji BiH – kaže Dominik Raškaj,  marketing i PR Manager portala Boljiposao.com.

On dodaje da blizina Dubrovnika daje mogućnost građanima Trebinja da zarađuju u Evropskoj uniji, a žive s relativno kvalitetnim, a ne tako preskupim standardom života u svom gradu, bez obzira na vožnju do posla i čekanje na graničnim prelazima. Situacija je alarmantna i potrebna je zasigurno i još veća podrška kako lokalne, entitetske ali i državne pomoći kako bi mogli barem djelomično uskladili primanja s onima u Hrvatskoj, kako bi se spriječio odliv radne snage.