Rublja na najjačem nivou prema dolaru od 2015. godine

Valuta

Ruska rublja je ojačala danas prema dolaru dostigavši najviši nivo u posljednjih sedam godina od blizu 50 rubalja za dolar.

Rublja je ove godine postala najuspješnija valuta na svijetu na novčanim berzama, podržana mjerama – poput zabrane ruskim domaćinstvima da povlače deviznu štednju iz banaka – koje su preduzete za zaštitu ruskog finansijskog sistema od zapadnih sankcija uvedenih poslije otpočinjanja vojne akcije Moskve u Ukrajinu 24. februara.

Rublja je porasla prema dolaru za više od 3 odsto na 50,22 rublje za dolar na Moskovskoj berzi na trgovanju do 7.24 časova po srednjoevropskom vremenu, a prethodno je dostigala kurs od 50,01.

Ruska valuta je, takođe, ojačala u odnosu na euro za 3 odsto na 52,89, prvi put od aprila 2015. Pre početka ruske vojne operacije u Ukrajini, rublja se trgovala na nivou od oko 80 rubalja za dolar i 90 rubalja za evro. Rublja se tada trgovala u slobodnom režimu, bez podrške mjera kontrole kapitala i trpjela je pritisak zbog straha od sankcija.

Jaka rublja smanjuje prihode Rusije od izvoza robe za dolare i eure, a potpredsjednik vlade Andrej Belousov je ovog mjeseca rekao da bi industriji pogodovalo ako bi njen kurs pao na između 70 i 80 rubalja za dolar.