Šta je opasnije za euro: Nexit ili Frexit?

Komentatori, koji su se posljednjih mjeseci dobro ispromašivali, ne vjeruju da će Gert Vilders, poslije današnjih parlamentarnih izbora u Holandiji, imati koalicioni kapacitat da uđe u holandsku vladu, čak i ako bi bio relativni pobjednik

Uticaj Vildersovog negativnog odnosa prema euru takođe se minimizira jer samo je 25 odsto Holanđana protiv eura, mi smo mala trgovačka nacija – Nexit bi bio samoubistvo. Uostalom i kad bi se eurozona raspala Holandija bi slijedila Njemačku, kad su monetarne stvari u pitanju – kaže za Frankfurter algemajne cajtung Leon Konelisen glavni ekonomista fondacije Robeko.

Holanđanima je veća briga francuska Marin Le Pen, šefica Nacionalnog fronta, nego njihov Gert Vilders. Konelisen smatra da su i Brexit i Nexit mačji kašalj prema Frexitu. Marin Le Pen ima jasan program uvođenja novog franka umjesto eura.

– Izlazak Francuske iz eurozone izazvao bi finansijsku krizu koja bi trajala godinama – kaže Kornelisen i dodaje da bi nastao stampedo iz eura u dolar. On smatra da će već biti dovoljno da Mari Le Pen pobujedi u prvom krugu… Svejedno što francuski analitičari čvrsto stoje na poziciji da ona u drugom krugu gubi, bilo od Emanuela Makrona, bilo od Fransoa Fijona.