Rezultati čuvene banke razočarali i pesimiste

Banke

Američka banka Morgan Stanley u drugom ovogodišnjem tromjesečju ostvarila je dobit od 2,5 milijardi dolara, u poređenju s 3,5 milijardi dolara u istom periodu 2021. Ukupni prihod pao je 11 odsto, sa 14,8 milijardi na 13,1 milijardu dolara.

Dobit je pala 29% i to na 2,5 milijardi dolara ili 1,39 dolara po dionici, u odnosu na 3,51 milijarde dolara ili 1,85 dolara po dionici prije godinu dana – objavila je banka sa sjedištem u New Yorku.

Prihodi su pali za 11% na 13,13 milijardi dolara sa 14,8 milijardi, pogurani strmim padom prihoda od investicionog bankarstva od 55%.

Rezultati potvrđuju ono zbog čega su neki analitičari strahovali za Morgan Stanley, koji vodi jednu od većih operacija tržišta akcijskog kapitala na Wall Streetu. Odsjek investicionog bankarstva ostvario je 1,07 milijardi dolara prihoda u drugom kvartalu, što je 400 miliona dolara ispod procjena analitičara od 1,47 milijardi dolara – inače smanjenih posljednjih sedmica.

Dionice banke pale su gotovo jedan odsto u kasnojutarnjem trgovanju nakon što su ranije dosegle novu najnižu tačku u 52 sedmice od 72,05 dolara.

Banke s Wall Streeta bore se s padom IPO-a i izdavanja duga i dionica ove godine, oštrim preokretom u odnosu na procvat poslova koji je doveo do rezultata prošle godine. Promjena je izazvana velikim padom finansijske imovine, pesimizmom zbog moguće recesije i ruskom invazijom na Ukrajinu.