Bill Gates: Više neću biti na listi najbogatijih

Milioneri

Milijarder Bill Gates ponovno je obećao da će svoje bogatstvo razdijeliti, dodajući da će s vremenom ispasti s liste svjetskih bogataša

Izjava stiže nakon što je suosnivač Microsofta najavio da će dati 20 milijardi dolara dobrotvornoj organizaciji Bill i Melinda Gates.

Četvrti najbogatiji čovjek na svijetu rekao je da ima obvezu vratiti svoje resurse društvu. Gates je prvi put obećao da će pokloniti svoje bogatstvo 2010. godine, ali njegova se neto vrijednost od tada više nego udvostručila, piše BBC.

Trenutačno prema Forbesu vrijedi 118 milijardi dolara, ali taj će se iznos smanjiti nakon donacije dobrotvornoj organizaciji koju je s bivšom suprugom osnovao 2000. godine.

‘U budućnosti planiram dati gotovo svo svoje bogatstvo zakladi, rekao je.

‘Naposljetku ću se maknuti s popisa najbogatijih ljudi na svijetu. Imam obvezu vratiti svoje resurse društvu na načine koji imaju najveći učinak na smanjenje patnje i poboljšanje života. I nadam se da će i drugi u sličnom položaju također istupiti’, rekao je Gates.

Njegova zaklada radi na iskorjenjivanju bolesti poput malarije, poboljšanju obrazovanja i rješavanju problema loših sanitarnih uvjeta. Smatrana je drugom najvećom dobrotvornom zakladom u svijetu, s imovinom od 49,8 milijardi dolara, a podupiru je drugi bogati dobročinitelji poput milijardera Warrena Buffetta.

Bill Gates titulu najbogatijeg na svijetu nosio je u razdoblju 1995. do 2010. te ponovno od 2013. do 2017. godine.