Za samo nekoliko sati Bezos je izgubio više od 20 milijardi dolara

Milioneri

Zbog loših poslovnih rezultata dionice Amazona prošle sedmice završile su u crvenom, a to je najviše pogodilo najvećeg deoničara firme Džefa Bezosa.

Džin internetske trgovine Amazon objavio je da je prva tri ovogodišnja mjeseca zaključio s gubitkom zbog ulaganja u proizvođača električnih automobila Rivian, ali upozorio je i na više troškove i slabiju prodaju.

Kompanija je u prvom tromjesečju zabilježila neto gubitak od 3,8 milijardi dolara. U istom periodu prošle godine poslovala je s neto dobiti of 8,1 milijardu dolara.

U Amazonu ističu da je gubitak na početku ove godine povezan najviše s gubitkom vrijednosti ulaganja u proizvođača električnih automobila Rivian pre odbitka poreza od 7,6 milijardi dolara.

Operativna dobit više je nego prepolovljena, na 3,7 milijardi dolara, pokazuje izvještaj objavljen u četvrtak.

Neto prihod porastao je sedam posto, na 116,4 milijarde dolara i odražava dobar rezultat sektora za računarstvo u oblaku Amazon Web Services. Neto prihod od prodaje proizvoda blago je pao, dva odsto na 56,5 milijardi dolara.

Operativni troškovi porasli su 12,8 odsto, na 112,8 milijardi dolara.

Amazonovi troškovi veći su oko šest milijardi dolara nego prošle godine uglavnom zbog viših troškova plata i goriva koje je 1,5 puta skuplje nego prije godinu dana, rekao je novinarima financijski direktor Brajan Olsavski.

U drugom tromjesečju kompanija bi mogla da ostvari operativnu dobit od tri milijarde dolara, ali i operativni gubitak od milijardu dolara, procjenjuju u upravi. U drugom prošlogodišnjem tromjesečju iznosila je 7,7 milijardi dolara.

Minus su posljedično osjetili su i dioničari firme, a najgore je prošao najveći akcionar Džef Bezos. Prema Fortuneu, on je za samo nekoliko sati izgubio više od 20 milijardi dolara.

Riječ je o velikoj svoti, ali naravno ne treba se brinuti za stanje njegovih finansija jer je i dalje „težak“ skoro 150 milijardi dolara. Što se cijele godine tiče, Bezos je u velikom minusu te je od početka 2022. do sada u minusu skoro 44 milijarde dolara.