Dvije jake ekonomije pred recesijom: Amerika na najvećem udaru

Svijet

Inflacija raste, a prognoze globalnog privrednog rasta su sumorne. MMF je za ovu godinu smanjio prognoze za sve tri vodeće ekonomije svijeta, a za dvije se smatra da bi mogle da uđu u recesiju, piše RTS.

Najveći pad se prognozira za Sjedinjene Američke Države, na 2,3 odsto. Kina bi godinu mogla da završi sa rastom od svega 3,3 odsto. U zemljama eurozone rast BDP-a ove godine procjenjuje se na 2,8 odsto, a sledeće još niže – 2,1 odsto. Od zemalja Evropske unije, najlošije su prognoze za Nemačku, ispod evropskog proseka. Samo 1,6 odsto.

“Vjerujem da bi Evropa, odnosno eurozona, pogotovo Njemačka upala u praktično ovaj okvir i bez konflikta u Ukrajini, jer jednostavno takvo je stanje u evropskoj ekonomiji. Ono traje zaista od gotovo 2015. recimo, već skoro deceniju”, smatra Ivan Nikolić sa Ekonomskog instituta.

Na inflaciju se i dalje gleda kao na poremećaj izazvan spoljnim faktorima. Otuda i očekivanje da će u narednom periodu doći do smirivanja situacije na tržištu primarnih proizvoda a samim tim i usporavanja rasta cijena krajem godine. Uz preduzete mjere, pretpostavka je da će inflacija u zoni eura ove godine u prosjeku iznositi 7,7 odsto, a naredne oko 4 procenta.

“Ako sam ja donosilac ekonomskih odluka, ako sam polisi mejker, iz te perspektive, meni je bitnije da zaustavim inflaciju i po cijenu da se dođe do jedne blage recesije ne pričamo o recesiji, padu BDP-a od 20 posto što bi bilo tragično, nego pričamo o jednoj blagoj recesiji. Iz te perspektive, inflacija je mnogo veći rizik u ovom trenutku po makroekonomiju i kod nas i u svijetu”, objašnjava profesor na FEFA Milan Nedeljković.