Globalni investitori smanjuju izloženost Kini zbog rastućih rizika

Svijet

Globalni investitori u fondove privatnog kapitala i rizičnog kapitala kažu da se udaljavaju od Kine jer klijenti ponovo procjenjuju rizike zbog okruženja u zemlji koja se brzo mijenja.

Investitori umanjuju svoje udjele u ekonomiji koja je nekada bila u procvatu, uprkos njihovom uvjerenju da će se dugoročni rast nastaviti, prema riječima govornika iz Partners Capital, Hamilton Lane i drugih kompanija, koje zajedno ulažu milijarde dolara širom regiona, na SuperReturn Asia konferenciji u Singapuru u utorak.

Druga najveća svjetska ekonomija nalazi se u kritičnom trenutku jer se ekonomski stubovi, od tehnologije do nekretnina, suočavaju sa pritiskom na zarade, regulatornim nadzorom i poteškoćama u izlasku u inostranstvo. Kampanja predsjednika Xi Jinping za “zajednički prosperitet”, slogan koji oslikava njegov napor da uravnoteži raspodjelu bogatstva, zajedno sa strogim ograničenjima kovida u zemlji, usporili su rast, što je navelo investitore da traže prilike na drugim mjestima u regionu, uključujući Indiju.

“Mi predstavljamo ljude i oni definišu vrstu rizika koji žele da preuzmemo”, rekao je na konferenciji Emmanuel Pitsilis, generalni direktor i jedan od šefova Azijsko-pacifičkog sektora u Partners Capital. Iako kompanija vjeruje u uspon Kine, “došlo je do rotacije i želje klijenata da se diverzifikuju od Kine”, rekao je on.

Kompanija je prešla sa programa koji je u velikoj mjeri usmjeren ka Kini na program koji je mnogo šire rasprostranjen u različitim sektorima i geografski raznovrsniji, rekao je Pitsilis.

Međutim, oprez prema Kini ne dovodi do povlačenja iz Azije. Za državni kapital fonda GIC Pte, prema riječima šefa za Aziju Kevina Looija, rotacija iz Kine pomogla je da se istakne drugi gigant u regionu – Indija.

“Indija je bila pomalo u sjenci Kine kroz istoriju, ali ako pogledate raspoloženje u Indiji, ono je veoma živahno”, rekao je on. “Postoje dobri razlozi za to, vlada koja podržava, dobra investiciona politika, Indija takođe ima koristi od ponovnog usklađivanja lanaca snabdijevanja.”

Grad-država Singapur takođe ima koristi od promjena. Broj privatnih investicionih kompanija u Singapuru porastao je na 428 u junu sa 336 na početku 2021, prema Ravi Menonu, generalnom direktoru Monetarne uprave Singapura.

On je takođe vidio rast u Indiji. “Prošle godine, rast ulaganja u PE, VC u Indiji nadmašio je većinu velikih ekonomija, uključujući Kinu”, rekao je Menon.

Mingchen Xia, generalni direktor i jedan od šefova azijskih investicija u Hamilton Lane, rekao je da je još jedan vid pomaka da novac uložen u rast i ugovore o rizičnom kapitalu počinje da ide u fondove za otkup, gdje investitori mogu bolje da kontrolišu kako funkcionišu portfolio kompanije i na kraju prodaju”.

“Morate biti veoma oprezni kada se radi o poslovnim modelima koji još uvjek donose gubitke”, rekao je on. “Oni mogu da generišu veoma veliki rast, ali i dalje gube novac i stoga se mogu boriti da prikupe buduće runde finansiranja”, rekao je on.

Izvor: Bloomberg Adria