Stiže 30 miliona KM za gradnju HE Bistrica kod Foče sa Kinezima

BiH

Preduzeće Hidroelektrane na Drini dokapitalizirat će svoju podružnicu HE Bistrica sa 30 miliona KM kako bi se omogućila gradnja tri male hidroelektrane u blizini Foče.

Odluka o dokapitalizaciji trebalo bi da bude donessena na Skupštini akcionara društva koja je zakazana za 24. oktobar.

U prijedlogu odluke navodi se da novčani ulog predstavlja investiciono ulaganje iz raspoloživih vlastitih izvora sredstava s ciljem realizacije ugovora o izgradnji HE Bistrica, zaključenog s kineskom kompanijom China National Aero – Tehnology International Engineering Corporation (AVIC).

Navedenih 30 miliona kM zapravo je pribavilo matično preuzeće Elektroprivreda Republike Srpske, koje je u tenderskoj dokumentaciji za nabavku ovih sredstava u februaru ove godine navelo da kreditom izmiruje obavezu po osnovu kupljene električne energije od Hidroelektrane na Drini, čiji je 65% vlasnik, a onda će tim sredstavima HE na Drini dokapitalizirati HE Bistrica u Foči čiji je 100% vlasnik.

Time zapravo namjena kredita predstavlja finansiranje izgradnje HE Bistrica, za što nedostaje sredstava.

Podsjećamo, početak gradnje HE Bistrica ozvaničen je krajem prošle godine, a cijena izvedbenog ugovora, kako je tada rečeno, iznosi 103 miliona eura.

Projekt HE Bistrica čine tri male hidroelektrane instalisane snage 39 megavata s ukupnom godišnjom proizvodnjom 152 gigavat-časa električne energije.