Dugovanja za PIO u RS dostigla enormnu cifru od pola milijarde KM

BiH

Dugovanja javnih i privatnih preduzeća u Republici Srpskoj po osnovu doprinosa za penzijsko-invalidsko osiguranje na kraju marta dostigla su enormnu cifru od 473,6 miliona KM, saznaje portal Kapital

Ubjedljivo najveći dužnik je Univerzitetski klinički centar RS, čije su neplaćene obaveze dosegle 38,7 miliona KM, a slijede “Željeznice RS” sa 15,6 miliona KM. Opšta bolnica “Sveti apostol Luka” iz Doboja duguje 10,4, „SWISSLION IAT“ Trebinje – 9,7, Bolnica Istočno Sarajevo – 9,5, trebinjski “NOVOTEX”, koji je u stečaju – 9,3, Univerzitetska bolnica Foča – 7,9, Opšta bolnica Prijedor – 5,5, i Remontni zavod „Kosmos“ Banjaluka – 5,4 miliona KM.

Na ovoj listi Fonda penzijsko-invalidskog osiguranja RS završila je i gradiška bolnica sa dugovanjem od 3,9 miliona KM, banjalučka „Mladost“ – 3,7, bijeljinska bolnica „Sveti vračevi“ – 3,6, trebinjski Dom zdravlja – 3,3 i derventski “Unis – Fabrika cijevi” sa 3,1 milion KM duga.

“Reprogrami za otplatu dugova odobreni su UKC RS, “Željeznicama”, dobojskoj, fočanskoj, bijeljinskoj i prijedorskoj bolnici, kao i trebinjskom Domu zdravlja”, naveo je portparol Fonda PIO Tihomir Joksimović.

Kada se sve sabere, javna preduzeća u kojima je država većinski vlasnik o doprinose su se ogriješila za 119 miliona KM, što je nešto više od četvrtine duga, dok je akumulirani dug privatnika 107 miliona KM, odnosno 22,6 odsto od ukupne cifre.

“Preostali dug odnosi se na zdravstvene ustanove, odnosno bolnice i domove zdravlja, a slijedi dug lokalnih zajednica, preduzeća čiji su osnivači opštine, dugovanja po osnovu reprograma, ali i neplaćanje obaveza preduzeća koja su u stečaju ili procesu likvidacije”, pojasnili su u Fondu.

Gotovo ista lista imena krajem aprila spominjana je i kada su u pitanju dugovanja prema Fondu zdravstvenog osiguranja RS, koja su iznosila 279,7 miliona KM.

U Poreskoj upravi RS početkom maja ove godine deset najvećih dužnika u Republici Srpskoj dugovalo je 187,7 miliona KM po osnovu svih poreza i doprinosa. I po tim podacima najveći dužnik sa obavezom teškom 41,6 miliona KM je Univerzitetski klinički centar RS, a sa 33,1 milion KM slijedi ga Fabrika glinice “Birač” koja je u stečaju. Na trećem mjestu liste onih koji zaobilaze plaćanje poreskih obaveza sa 26 miliona KM duga je Klinički centar Istočno Sarajevo.