Proizvodnja šumskih sortimenata veća za 1,1 prodaja manja za 1,7 odsto

BiH

U Republici Srpskoj je za devet mjeseci ove godine proizvedeno ukupno 1.435.749 metara kubnih raznih šumskih sortimenata, ili više za 1,1 posto nego u istom periodu prošle godine, podaci su Republičkog zavoda za statistiku.

U prodaji su bili najzastupljeniji trupci, kojih je proizvedeno 481.900 metara kubnih od četinarskog i 266.511 metara kubnih od lišćarskog drveta.

U Srpskoj je za devet mjeseci ove godine prodato ukupno 1.442.496 metara kubnih raznih šumskih sortimenata ili manje za 1,7 odsto nego u istom periodu prošle godine. Na zalihama je registrovano 160.902 metara kubnih šumskih sortimenata.

Sekretar Udruženja šumarstva i drvoprerade u Privrednoj komori Republike Srpske Lazo Šinik rekao je da je ovo skroman rezultat sa rastom proizvodnje od 1,1 odsto, posebno kada se uzme u obzir da je prošla godina bila slabija u ostvarenju proizvodnje od 2020. godine, kada je bio period pandemije virusa korona.

On je istakao da je to razlog što “Šume Srpske” nisu u prilici da izvršavaju svoj proizvodni plan u stopostotnom iznosu, te dodao da je za devet mjeseci ove godine taj plan manje ostavren za oko 14 posto.

“To odstupanje od plana je znatno. Procenti izvršenja plana su početkom godine bili znatno bolji, a vremenom je to postalo sve slabije”, naveo je Šinik.

On je konstatovao da su osnovni probelmi neostvarivanja proizvodnog plana vezani za fazu izvođenja radova u šumarstvu koji se ogledaju u problemima vezanim za nedostatak radne snage, troškovima poslovanja, cijenama goriva, pitanjima subvencija.

“Vlada Srpske je preduzimala mjere radi saniranja i rješavanja tih problema, te je u tom smislu ušla u nabavku nove mehanizacije, davala određene subvencije”, naveo je Šinik.

On je naglasio da se takvo stanje u šumarstvu odražava i na procese u drvoprerađivačkoj industriji, gdje je konjuktura tražnje izražena, ali da se već uočava pojava da tražnja polako pada.

Prema njegovim riječima, to je iz razloga što u evrpskim državama, gdje se plasira znatan proizvodni kontigent drvoprerade, dolazi do pada tražnje za pojedinim vrstama proizvoda.