Top 10 plata u RS, ima i ih i u nerazvijenim opštinama

BUSINESS KLUB

Najveće plate u Republici Srpskoj imaju zaposleni u bankama, ali se među najvećim oporezovanim ličnim primanjima ističe poreski obveznik iz jedne male opštine u RS, koji je zaposlen u firmi koja vadi kamen.

Tako, po podacima koje je banjalučki portal Srpskainfo dobila od Poreske uprave RS, najveće mjesečno lično primanje u ovoj godini, do sada, iznosi 206.500 KM i primio ju je poreski obveznik iz Banjaluke zaposlen u bankarskoj djelatnosti!

Na drugom mjestu je takođe neko ko dolazi iz bankarstva i primio je u jednom mjesecu 177.383 KM, takođe iz Banjaluke. Na trećem mjestu po ličnim primanjima je poreski obveznik iz Kotor Varoša. Zaposlen je u djelatnosti proizvodnja obuće i u jednom mjesecu je primio 131.445 KM, piše Srpskainfo.com.

Unosno vađenje kamena

Četvrti po najvećoj plati je poreski obveznik iz Istočnog Starog Grada, koji je primio neto platu od 88.677 KM. Zaposlen je u djelatnosti vađenje ukrasnog kamena i kamena za građevinarstvo.

Još dva puta se na listi od top 10 najvećih plata nalazi poreski obveznik iz ove male opštine sa identičnom djelatnošću – vađenje kamena. Nije poznato da li je riječ o istom poreskom obvezniku, jer je to poreska tajna, ali je zanimljivo jer je riječ o primanjima u opštini sa oko 1.000 stanovnika po popisu iz 2013. godine, a u kojoj je prošle godine prosječna plata bila svega 830 KM. Po kriterijumima Vlade RS, Istočni Stari Grad je izrazito nerazvijena opština.

Inače, u Istočnom Starom Gradu postoji kamenolom, gdje je jedna privatna firma dobila od države koncesiju za eksploataciju arhitektonsko građevinskog kamena – krečnjaka na ležištu “Hreša”. Koncesija je data na 20 godina, period od 2014. do 2034. godine.

Dakle, u oblasti vađenja ukrasnog i kamena za građevinarstvo u Istočnom Starom Gradu još dva puta su zabilježene isplate koje su među 10 najvećih, jednom od 79.041 KM, dok je drugi put iznos od 74.657 KM.

Inače, u djelatnosti vađenje ruda i kamena prosječna novembarska plata iznosila je 1.477 KM i veća je od prosječne plate.

Bankari prednjače

Među 10 najvećih ličnih primanja na koja su plaćeni porez na dohodak i doprinosi je poreski obveznik kojem je u Banjaluci u jednom mjesecu isplaćeno 79.974 KM. Zaposlen je u firmi čija je djelatnost proizvodnja osnovnih farmaceutskih proizvoda.

Preostala dva najveća lična primanja odnose se na poreskog obveznika iz bankarske djelatnosti, kojem je isplaćeno 75.392 KM, i poreskog obveznika iz djelatnosti koje se odnose na informacione tehnologije i računare, kojem je u jednom mjesecu isplaćeno 68.439 KM.

Osim na lična primanja, porez na dohodak se plaća i na druga primanja. Tako je najveći prihod od autorskih prava u ovoj godini ostvario poreski obveznik iz Banjaluke u djelatnosti inježenjerske delatnosti i s njima povezano tehničko savjetovanje. Isplaćeno mu je 57.600 KM.

Po osnovu prihoda od kapitala, najveće prijavljeno pojedinačno neto primanje iznosilo je 426.068 KM, a ostvario ga je poreski obveznik iz Banjaluke u djelatnosti prerada čaja i kafe.

Prosječna plata

Najveće primanje po osnovu kapitalnih dobitaka imao je poreski obveznik iz Bijeljine, koji je platio porez na dohodak na iznos od 319.849 KM, dok je najveće prijavljeno pojedinačno primanje po osnovu prihoda od ostalog dohotka u RS iznosilo 99.000 KM i riječ je o poreskom obvezniku iz Kozarske Dubice.

Prosječna neto plata isplaćena u novembru ove godine iznosila je 1.211 KM i realno je veća za 2,5 odsto u odnosu na isti mjesec prošle godine. Prosječna bruto plata isplaćena u novembru 2022. godine iznosila je 1.835 KM.

U Republici Srpskoj zaposleno je oko 289.000 radnika.