Užurbana kupovina dizela od Rusije pred novu zabranu

Svijet

Evropski trgovci naftom užurbano otkupljuju ruski dizel pošto od 5. februara na snagu stupa zabrana EU što će, prema očekivanjima, dovesti do problema u snabdijevanju i povećanju cijene ovog energenta.

Zabrana EU na uvoz sirove nafte iz Rusije stupila je na snagu u decembru ali je proširena i od 5. februara obuhvatiće i prerađene proizvode.

Analitičari navode da će zabrana, najvjerovatnije izazvati probleme u isporukama dizela i da se Evropa nada da će nedostatak nadomjestiti gorivo iz Kine, od kojih je neko proizvedeno od sirove ruske nafte, prenosi Srna.

Prema podacima analitičke firme “Vorteksa” uvoz dizela u Evropu iz Rusije tokom ovog mjeseca iznosi 770.000 barela nafte što je najviše od marta prošle godine.

“Evropski kupci užurbano kupuju naftu što više mogu pred stupanje na snagu nove zabrane”, rekao je analitičar iz “Vortekse” Rohod Rathud.

Rusija je u proteklim godinama bila najveći dostavljač dizela u Evropu, gdje rafinerije ne proizvode dovoljno da bi ispunile potražnju.

Uprkos tome što evropske vlasti i kompanije pokušavaju da prekinu veze sa Rusijom nakon početka specijalne vojne operacije u Ukrajini, Evropa je prošle godine iz te zemlje uvezla skoro polovinu od potrebne količine dizela.