Trump vraća dio ograničenja Kubancima

Cilj tog poteza je napad na represivne elemente kubanske vlade zbog odnosa prema ljudskim pravima, a ne na kubanski narod

Američki predsjednik Donald Trump danas bi trebao najaviti ponovno uvođenje dijela ograničenja na putovanje i trgovinu s Kubom nakon što je njegov prethodnik Barack Obama zatoplio odnose s tim komunističkim ostrvom.

Trump će u govoru u Miamiju najaviti ograničenja putovanja pojedincima na to ostrvo i naredbu američkom Ministarstvu finansija i drugim agencijama da uvedu regulacije koje će zabraniti direktne uplate kubanskim vojnim i obavještajnim službama, otkrivaju dužnosnici američke administracije.

Cilj tog poteza je napad na represivne elemente kubanske vlade zbog odnosa prema ljudskim pravima, a ne na kubanski narod, ističu dužnosnici koji su novinare upoznali s budućim događajima pod uslovom da ostanu anonimni.

Američke vlasti planiraju primjenjivati postojeću zabranu turističkih putovanja na Kubu ukidanjem pojedinačnih putovanja koja su bila dopuštena u Obaminom mandatu.

I dalje će biti dopuštene druge kategorije putovanja poput posjeta kubanskih Amerikanaca porodica i obrazovnih razmjena.

Cilj je da se ne učini šteta američkim preduzećima koja su pod Obaminim zatopljenjem odnosa s Havanom već stigla na kubansko tržište, pa će aviokompanije, kruzeri i ostale firme biti izuzeti iz zabrane.

Trump neće najaviti promjene drugih Obaminih poteza prema Kubi, potvrdili su anonimni dužnosnici.