BiH dobija 42,8 miliona KM za nove dionice autoputa

BiH

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine utvrdilo je prijedlog ugovora o grantu (projekt koridor 5c u RS – projekt obilaznica Doboj – poddionica: Rudanka – Putnikovo brdo) između Bosne i Hercegovine i Evropske banke za obnovu i razvoj koji se odnosi na investicijski grant iz programa Evropski zajednički fond za Zapadni Balkan, vrijedan 30,8 miliona eura, javlja Anadolija.

Ovaj grant je odobrila Evropska unija putem investicijskog okvira za Zapadni Balkan, a grantom, koji je alociran na Republiku Srpsku, upravljat će Evropska banka zа obnovu i razvoj.

Svrha projekta je dа pomogne Bosni i Hercegovini, odnosno JP Autoputevi Republike Srpske kao projektnoj kompaniji u finansiranju dijela projekta izgradnje dionice autoceste na koridoru 5c оd približno 5,2 kilometra, i to оd mosta Rudanka do tunela Putnikovo brdo 2.

Na sjednici je utvrđen i prijedlog ugovora o grantu (projekt koridor 5c2 u FBiH – projekt obilaznica Doboj – poddionica: Putnikovo brdo – Medakovo) između Bosne i Hercegovine i Evropske banke za obnovu i razvoj koji se odnosi na investicijski grant iz programa Evropski zajednički fond za Zapadni Balkan.

Riječ je o 12 miliona eura granta iz programa Evropski zajednički fond zа Zapadni Balkan, s alokacijom na Federaciju BiH (JP Autoceste Federacije Bosne i Hercegovine).

Bespovratna sredstva su namijenjena podršci izgradnje autoceste na koridoru 5c na podionici Putnikovo brdo – Medakovo u dužini od približno 8,5 kilometara.

Pojedinačni prijedlozi ugovora o grantu s osnovama za njihovo zaključivanje bit će dostavljeni Predsjedništvu BiH u daljnju proceduru odlučivanja, a za bh. potpisnika je predložen ministar financija i trezora.