Jaja iz BiH ponovo idu u EU

BiH

Nakon višemjesečne obustave izvoza jaja iz BiH, prvi kamion otišao je za Hrvatsku, a izvoznik očekuje da će se s dolaskom proljeća posao intenzivirati, najavljujući i mogući pad cijena ove namirnice na domaćem tržištu.

Direktor “Agreksa” iz Donjih Žabara, jedine kompanije u BiH koja ima dozvolu za izvoz jaja, Predrag Miličić je podsjetio da unazad pola godine nije bilo izvoza jaja ni u okolne zemlje, kao ni na tržište Evropske unije jer su proizvođači prioritet u snabdijevanju dali potrošačima u BiH.

Miličić za “Glas Srpske” kaže da je takva odluka bila neminovna kako ne bi došlo do nestašice jaja na domaćem tržištu.

– Ovaj vid proizvodnje prošao je izuzetno težak period koji je počeo još 2020. godine i pojavom virusa korona. Pratila su nas enormna poskupljenja svih inputa proizvodnje, što krajnja cijena jaja nije mogla pratiti. Zbog svega toga došlo je do gašenja ozbiljnog broja domaćih farmi, tako da je u jednom momentu tražnja prevazilazila ponudu – pojasnio je Miličić.

Dodao je da je u međuvremenu došlo do normalizacije proizvodnje kao i stabilizacije troškova i cijene jaja, što je omogućilo da izvoz ponovo krene.

– Došlo je i do smanjenja tražnje na domaćem tržištu, što je logično za ovaj period godine, tako da smo prošle sedmice ponovo krenuli sa izvozom. Prvi kamion otišao je u jednu od fabrika u Hrvatskoj i nadamo se da će posao biti intenziviran tokom ljetnih mjeseci, kada kreće turistička sezona na primorju, tako da očekujemo plasman robe i u Crnu Goru, Sjevernu Makedoniju, a javljaju se i zainteresovani kupci iz Mađarske, Češke i Italije – kazao je Miličić koji smatra da sektor živinarstva ulazi u period stabilizacije cijene inputa, zahvaljujući čemu bi moglo doći do blagog pojeftinjenja jaja u BiH.

Naveo je da je “Agreks” kao vodeća firma u živinarstvu u BiH krajem prošle godine podigla proizvodne kapacitete za dodatnih 30.000 koka nosilja, što je takođe uticalo na stvaranje uslova za izvoz.

Miličić navodi da su novu farmu otvorili u Šamcu te da je riječ o uzgoju živine koja nije u tradicionalnim kavezima, već se slobodno kreće po objektu, a tako proizvedena jaja već se mogu naći na policama marketa.

– To je prvo takvo jaje na tržištu BiH i identično je onom domaćem. Ubrzano radimo i na otvaranju još jedne takve farme u koju bi već u maju trebalo da uselimo između 27.000 i 30.000 koka. Plan je da svakih pet mjeseci puštamo u rad po jednu takvu novu farmu do ukupnog kapaciteta od pet objekata i 150.000 životinja – kazao je Miličić.

Predrag Miličić kaže da BiH još čeka dozvolu za izvoz konzumnih jaja te da na ino-tržište plasiraju isključivo jaja namijenjena industrijskoj proizvodnji.

– U prethodne dvije godine vlasti BiH su vrlo malo radile na tom pitanju i mi, nažalost, plaćamo danak. Nadamo se da će se vlasti u Sarajevu pozabaviti ovom temom jer je šteta da nas guše, da nam ne pomognu da izađemo na to zahtjevno evropsko tržište. Optimistično očekujemo da taj posao bude završen u ovoj godini – kazao je Miličić.