Bingo snažno zagazio u naftni sektor

Energija

Regulatorna komisija za energiju (FERK) je na sjednici u utorak donijela niz odluka.

Između ostalog, doneseno je rješenje po prijedlogu dozvole za rad (licence) za trgovinu na veliko naftnim derivatima osim LPG-om podnositelja zahtjeva “Bingo Petrol“ d.o.o. Tuzla.

Podsjetimo da je tuzlanski Bingo već ušao u naftni biznis preko svoje kompanije „Bingo Petrol“ te da ima benzinsku pumpu u Tuzli.

Ovom dozvolom Bingo će imati mogućnost širenja naftnog biznisa, jer će imati dozvolu za trgovinu na veliko naftnim derivatima.

Naftni biznis i dalje je veoma unosa, a prošle godine kompanije iz ovog sektora ostvarile su rekordne prihode zbog velikog rasta cijena nafte.

Ostaje da se vidi u kojem obimu će Bingo razvijati svoju prodajnu mrežu kada je riječ o naftnim derivatima, odnosno svoju mrežu benzinskih stanica i da li će širiti na druge gradove.

Bingo je poznat po niskim cijenama, pa bi i u ovom slučaju građani sasvim sigurno profitirali od širenja lanca pumpi Bingo Petrola.

Ostale odluke FERK-a

Inače, FERK je na posljednjoj sjednici donio pet rješenja po prijedlogu dozvole za rad za proizvodnju električne energije podnositelja zahtjeva “Farex“, d.o.o. Tešanj, „NSSN“ d.o.o. Mostar, GEP d.o.o. Bosanski Petrovac, „Elektro test“ d.o.o. Sarajevo i „EEH-Hidroenergija“ d.o.o. Gračanica.

Donesena su i četiri rješenja po prijedlogu dozvole za rad za proizvodnju električne energije u mikropostrojenju obnovljivih izvora energije podnositelja zahtjeva Proizvodnja električne energije „Cune“ vlasnika Suvada Ljevakovića iz Tešnja za solarnu fotonaponsku elektranu „Cune.23-1“, Solarna energija „Šandro“, vlasnika Ivana Šandre za solarnu fotonaponsku elektranu „Šandro 1“, „HIK” d.o.o. Sanski Most za solarnu fotonaponsku elektranu „HIK-SM 2” i „Markbenz” d.o.o. Stolac za solarnu fotonaponsku elektranu „Mark Benz 1“.

Usvojena su i četiri nacrta dozvola za rad za proizvodnju električne energije podnositelja zahtjeva: „Gradnja 1“ d.o.o. Tešanj, PT-GRUPA d.o.o. Široki Brijeg, Proizvodnja električne energije „Elos“, vlasnika Osme Saračevića iz Tešnja i Proton Plus d.o.o. iz Mostara.

Također FERK je usvojio i šest nacrta dozvole za rad za proizvodnju električne energije u mikropostrojenju obnovljivih izvora energije podnositelja zahtjeva: „Nora-Nea“, vlasnika Gorana Ćatića i Vanje Ćatić Kuko iz Mostara za solarnu fotonaponsku elektranu „Nora Nea“, „Gradnja 1“ d.o.o. Tešanj za solarnu fotonaponsku elektranu„GRADNJA.23-1“, DP SOLAR, vlasnice Danice Palameta iz Mostara za solarnu fotonaponsku elektranu „DP Solar“, „PROM-AR“ d.o.o. Travnik za solarnu fotonaponsku elektranu „PROM-AR“, „AIA Solar“ vlasnika Amara Omahića iz Tešnja za solarnu fotonaponsku elektranu „AIA 1-23“ i „MariSol“ vlasnika Vlade Marjanovića iz Novog Travnika za solarnu fotonaponsku elektranu „Marisol”.