Najveća naftna kompanija na svijetu ostvarila rekordnu zaradu

Finansije

Saudijski naftni gigant Aramco u nedjelju je izvijestio o rekordnoj godišnjoj neto dobiti od 161,1 milijardu dolara za 2022. godinu, što je povećanje od 46 posto u odnosu na prethodnu godinu zbog viših cijena energije, povećanih količina prodanih proizvoda i poboljšanih marži za rafinirane proizvode.

Profit, koji je oko trostruko veći od Exxonovih 56 milijardi dolara, slijedi nakon sličnih izvještaja koje su u februaru objavile međunarodne naftne kompanije kao što su BP, Shell i Chevron koji su uglavnom zabilježili rekordne profite za prošlu godinu.

Cijene nafte su se drastično ljuljale 2022., povećavajući se zbog geopolitičke zabrinutosti zbog rata u Ukrajini, a zatim klizeći zbog slabije potražnje najvećeg uvoznika Kine i zabirnutosti za globalnuj ekonomsku kontrakciju, objavio je Reuters.

„S obzirom na to da očekujemo da će nafta i gas ostati od suštinske važnosti u doglednoj budućnosti, rizici nedovoljnog ulaganja u našu industriju su stvarni — uključujući doprinos višim cijenama energije“, rekao je izvršni direktor Aramca Amin Nasser u izjavi o rezultatima.

Kako bi odgovorila na te izazove, kompanija ulaže u nove tehnologije s nižim sadržajem ugljika s potencijalom za postizanje dodatnih smanjenja emisija, rekao je Nasser.

Planovi za povećanje kapaciteta proizvodnje sirove nafte na 13 miliona barela dnevno (bpd) do 2027. su u toku, navodi se u saopštenju.

Kapitalni izdaci kompanije Aramco porasli su 18% na 37,6 milijardi dolara u 2022. godini, a kompanija je saopštila da očekuje da će ovogodišnja potrošnja biti oko 45,0 do 55,0 milijardi dolara, uključujući vanjske investicije.

Aramco je objavio dividendu od 19,5 milijardi dolara za četvrti kvartal, što je povećanje od 4% u odnosu na prethodni kvartal.

Njegov odbor je također preporučio izdavanje bonus dionica, pri čemu bi kvalifikovani dioničari dobili jednu dionicu na svakih 10 dionica u vlasništvu.

Slobodan novčani tok dostigao je rekord od 148,5 milijardi dolara u 2022. godini, u poređenju sa 107,5 milijardi dolara u 2021.

Cijene su porasle u martu prošle godine jer je ruska invazija na Ukrajinu potaknula globalne tokove sirove nafte, pri čemu je međunarodna referentna vrijednost Brent dostigla 139,13 dolara po barelu, što je najviše od 2008. Cijene su se brzo ohladile u drugoj polovini 2022. jer su centralne banke povećale kamatne stope i podstakle brigu o recesiji.

Savez proizvođača OPEC+, na čelu sa Saudijskom Arabijom, dogovorio se prošle godine da smanji proizvodnju za 2 miliona barela dnevno od novembra do kraja 2023. kako bi podržao tržište.

Odluka je izazvala oštre kritike od strane Sjedinjenih Država i drugih zapadnih zemalja, ali tržišna dinamika od tada je pokazala da su rezovi oprezni s cijenama nafte koje su se kretale blizu 80 dolara po barelu s maksimuma iznad 100 dolara u 2022.