Ryanair u gubitku 273 miliona eura u prvom kvartalu 2021. godine

Finansije

Niskotarifna avio-kompanija Ryanair saopštila je da je u periodu april-jun 2021. godine, odnosno u prvom kvartalu svoje fiskalne godine, zabilježila neto gubitak od 273 miliona eura.

U uporednom tromjesečju prošle godine, gubitak kompanije iznosio je 185 miliona eura.

Kako je saopšteno iz irskog avio-prevoznika, do povećanja gubitka je došlo zbog otkazivanja velikog broja letova tokom uskršnjih praznika, usljed obnavljanja mjera zaključavanja i opreza evropskih država u ublažavanju ograničenja putovanja, prenosi CNBC.

„Virus Covid-19 je nastavio da razara naše poslovanje“, naveo je izvršni direktor kompanije Ryanair, Majkl O’Liri (Michael O’Leary), dodajući da se kompanija i dalje suočava sa „izazovnim“ okruženjem i da bi fiskalnu godinu mogla da završi „između malog gubitka i nule“ zbog produžavanja ograničenja uzrokovanih pandemijom.

Istovremeno, operativni troškovi kompanije su porasli, pogoršavajući bilans stanja. Troškovi su na kraju juna 2021. godine bili za 116 procenata veći nego lani, uglavnom zbog poskupljenja avionskog goriva i povećanja cijena aerodromskih i drugih usluga za letove.